Похитало. Що відомо про румунський землетрус, який докотився до України

Похитало. Що відомо про румунський землетрус, який докотився до України

Гори Вранча / Фото: inromaniasepoate

У Європі активізувалися землетруси через рух Африканської плити.

У ніч проти 28 грудня на півдні Одещини зафіксували незначні поштовхи силою до 2-3 балів за шкалою Ріхтера і тривалістю 20-30 секунд.

Так, Державна служба з надзвичайних ситуацій зазначає, що здебільшого землетрус відчули в містах Одеської області Ізмаїл, Рені, Болград та власне в Одесі.

Докотилося і до Чернівців, йдеться в сюжеті ТСН. Щоправда, одноразовий поштовх відчули здебільшого мешканці багатоповерхівок. 

За повідомленям сейсмологів, у Чернівецькій області найсильніші поштовхи були у районі Карпат — у західній частині Буковини, хоча й не перевищили 3 балів. Чернівчани ж кажуть, що це відлуння не було таким сильним, як у вересні. Тоді була така ж сила, утім, хитало довше — щонайменше хвилин десять.

Українці в соцмережах повідомили, що поштовхи були також у Хмельницькому, Кривому Розі та навіть у Києві. 

За даними американської геологічної служби, епіцентр землетрусу перебував на глибині 81 км у горах Вранча, що на сході Румунії. Там сила поштовхів сягнула 5,6 бала. Утім, повторних поштовхів після першого землетрусу, що стався о 01:20, не зафіксували.

У системі координування та попередження глобальних лих, своєю чергою, зазначили, що епіцентр залягав на глибині 98 км. Найбільше поштовхи відчули 1 832 910 людей в радіусі 100 км.

Епіцентр землетрусу в Румунії / Фото: Геологічна служба США

Державне космічне агентство України також відзначило, що місцевість гір Вранча цілком характерна для таких явищ. Так чи інакше, саме завдяки тому, що осередок залягав на значній глибині, вдалося уникнути жертв у країні.

Проте відголоски землетрусу відчули не тільки українці. Поштовхи дійшли також Болгарії та Молдови.

У геологічній службі США активність землетрусів у Середземноморському регіоні пояснюють тим, що Африканська плита "зсувається" в північному напрямку зі швидкістю 4-10 мм на рік.

Це не вперше, коли українці відчувають на собі землетруси у Румунії. Так, дещо сильніші поштовхи магнітудою 3-4 прокотилися українськими містами наприкінці вересня. Тоді епіцентр у Румунії залягав на глибині 80 км, а сила також склала 5,6 бала. 

Україною прокотився відгомін нічного землетрусу у Румунії

Україною прокотився відгомін нічного землетрусу у Румунії

Повʼязані теми:

Наступна публікація