Поліція США знала про загрозу штурму Капітолія за три дні до заворушень - ЗМІ

Поліція США знала про загрозу штурму Капітолія за три дні до заворушень - ЗМІ

Фото: Associated Press

Правоохоронці попереджали, що прихильники Трампа "розглядають 6 січня як останню можливість скасувати результати виборів".

Поліція Капітолія була проінформована щодо загрози штурму будівлі Конгресу США за три дні до смертельних заворушень, які відбулися 6 січня.

Про це повідомляє The Washington Post, у розпорядженні якого опинився звіт внутрішньої розвідки.

"Через напружене політичне середовище після виборів 2020 року не можна виключати загрози руйнівних дій або насильства", - йшлося у 12-сторінковому документі. 

Автори зазначали, що мішенню протестувальників може стати саме будівля Конгресу США. 

"Прихильники нинішнього президента розглядають 6 січня 2021 року як останню можливість скасувати результати виборів, - наголошували правоохоронці. - Почуття відчаю і розчарування може призвести до насильницьких дій". У поліції Капітолія цю інформацію поки не коментують.

Ексочільник поліції Капітолія Стівен Сунд, який подав у відставку після заворушень, раніше заявляв про відсутність інформації, яка "вказувала б на те, що натовп захопить Капітолій".  Водночас він визнавав, що знав про ймовірність "великого скупчення людей, яке може призвести до жорстоких сутичок".

Нагадаємо, 6 січня на засіданні Конгресу США мали завершити офіційну процедуру підрахунку голосів виборців і оголосити Джо Байдена переможцем. Сотні прихильників чинного президента Дональда Трампа зібралися біля Капітолія, щоб висловити йому підтримку, і почали штурм будівлі. Конгрес тимчасово зупинив засідання.

Внаслідок масових протестів у Вашингтоні загинуло п'ять людей. Федеральне бюро розслідувань США відкрило 160 справ, заявивши, що "це лише початок". 

Нині заарештовано понад 100 учасників заворушень, також встановлено особи понад 200 потенційних порушників. 

У ФБР попереджають, що в столицях всіх 50 штатів США та безпосередньо в Капітолії від 16 до 20 січня готуються збройні акції протесту.  Федеральне бюро розслідувань США фіксує у Мережі велику кількість "потенційних" загроз збройних протестів, пов'язаних із інавгурацією.

Штурм Капітолія у США – серед учасників помітили олімпійського чемпіона з плавання

Штурм Капітолія у США – серед учасників помітили олімпійського чемпіона з плавання

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація