Польща повернула в державну власність головний бункер Гітлера

Польща повернула в державну власність головний бункер Гітлера

З цього місця лідер нацистів керував Другою світовою війною.

Бункер, з якого Гітлер керував нападом на СРСР через суд повернуто у розпорядження держави. Ставка Вольфшанце у Польщі проіснувала лічені роки, її підірвали в 1944-му, тепер у планах створити там музей, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Особистий бункер фюрера має номер 13. "Це найбільший бункер із усього комплексу. Фундамент ішов на глибину шести метрів, а товщина даху становила майже дев'ять. З того боку був ще один будинок, де жив Гітлер, але ночував завжди у бункері, він був на одну особу. Скільки металу, бетону використано – такої технічної інформації ви не знайдете ніде. В Німеччині фактично не збереглося документації щодо цього лігва, це була військова таємниця. На 250 гектарах було збудовано ціле містечко із власними електростанціями, опаленням, водогоном, залізничною станцією та аеродромом. Це був найбільший центр керування Другою світовою", - розповів президент Локальної туристичної організації "Земля Мронговська" Роберт Врубель.

Бункер, з якого Гітлер керував нападом на СРСР, повернуто у розпорядження держави

Бункер, з якого Гітлер керував нападом на СРСР, повернуто у розпорядження держави

Саме в цьому бункері стався найвідоміший невдалий замах на Гітлера. Фюрер тоді відбувся невеликими осколковим пораненням, опіком ніг і ушкодженням барабаних перетинок. Перед відступом із Прусії нацисти за кілька секунд висадили у повітря все містечко. На розмінування території навколо пішло 10 років.

Людська цікавість до цього об'єкту завжди була високою. Одразу після розмінування в 1950-х ставкою Гітлера опікувалася держава, але згодом територію віддали в оренду приватній компанії, а тепер знову вирішили повернути назад. З туристичними розвагами, які там переважали, вирішили покінчити. Нову концепцію розроблятимуть історики з польського Інституту національної пам'яті. Відбудовувати бункери ніхто не збирається, але точно зроблять освітній маршрут для туристів. І в планах – малий музей із мультимедійними ескпозиціями. "Цей об'єкт не має статусу музею, але ми не можемо допустити, щоб тут постійно, так би мовити, фестивалили. Ми маємо історію оповідати виважено. Маємо показати, що на цьому місці приймали рішення щодо масових вбивств, створення концтаборів під час війни, щоб це стало пересторогою для молодих перед новими ймовірними війнами", - заявив представник Лісництва Сроково Зенон Пьотровіч.

Кореспондент ТСН Валентина Доброта

Повʼязані теми:

Наступна публікація