Польща провела приголомшливу підготовку до саміту НАТО у Варшаві

Польща провела приголомшливу підготовку до саміту НАТО у Варшаві

Фото: Reuters

Країна витратила на безпеку учасників величезні гроші.

Саміт учасників Північноатлантичного Альянсу у Варшаві збере 18 президентів, 21 прем'єр-міністра, 39 міністрів оборони з усіх 28 країн-членів НАТО та 26 держав-партнерів. У столиці Польщі вже зараз безпрецедентні заходи безпеки: у повітрі кружляють гелікоптери, на вулицях патрулі, а довкола стадіону, де відбуватимуться заходи, звели ще один мур, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Національний стадіон перетворили на неприступний бастіон із парканом у 2,5 метри. Правоохоронці створиви "нульову зону", в яку не пускають сторонні автівки та людей, а також поставили безліч охорони – видимої і тієї, якої не помітно. Напередодні самміту польський спецпідрозділ "Грім" провів антитерористичне тренування біля стадіону – практикувалися рятувати заручників за допомогою гелікоптерів та бронетехніки. "Ми готуємося до різних ситуацій, але сподіваємося, що все відбудеться спокійно", - заявив спікер Командного центру поліції Маріуш Чарка.

До безпеки Варшава підійшла дуже серйозно. Хоча Польщу вважають країною з низьким рівнем терористичної загрози, але там вирішили перестрахуватися. Після терактів у Брюселі та Парижі додаткового закупили системи моніторингу. Варшава витратила 50 млн доларів на підготовку та безпеку саміту. "Поліцейська операція вже розпочалася, більше 100 офіцерів з різних департаментів будуть працювати у центрі і ще більше 6 тисяч поліцейських дбатимуть безпеку самміту", - розповів Чарка.

Польща готується до саміту НАТО у Варшаві

Польща готується до саміту НАТО у Варшаві

Внутрішні з країнами ЄС польські кордони під вибірковим наглядом. З Україною та Росією взагалі призупинили малий прикордонний рух. Попри економічні втрати – безпека важливіша. Найчисельнішою на заході буде делегація з США. Для Барака Обами створили кабінет – копію овального кабінету у Білому домі. Його не показують журналістам. Саме засідання саміту відбуватимуться на Національному стадіоні у спеціально створеному центрі на місці футбольного поля.

Без сенсацій та експромтів – таким прогнозують саміт НАТО. У Варшаві мають ухвалити рішення про посилення безпеки на сході Європи. До Польщі та трьої країн Балтики збираються відправити 4 бойові батальони – понад 4 тисячі солдатів. Це рішення, на якому ці країни наполягають з моменту анексії Криму та подій на Донбасі. Нові підрозділи мають бути застереженням для Росії, якщо та надумає напасти. "Ухвалюючи усі рішення, ми не ставимо на меті посилити напругу в Європі. Наша мета – захистити союзників. НАТО продовжує бути відповідальним, прозорим і передбачуваним гравцем. І ми залишаємося відкриті для діалогу з Росією", - наголосив генсек військового блоку Єнс Столтенберг.

Україна теж на несподіванки від Альянсу не чекає. Попри гучну заяву польского міністра про те, що саміт примусить Росію забратися з Донбасу, прогнози загалом скромніші. Аналітики анонсують безпрецедентний комплексний пакет допомоги, щоби реформувати українську армію, зміцнити оборону країни та додати більше сил Україні у боротьбі з російською агресією. Але навіть держсекретар США Джон Керрі, котрий напередодні відвідав Київ, наголосив, що про приєднання України до НАТО поки що зарано навіть говорити.

Кореспондент ТСН Маргарита Ситник

Повʼязані теми:

Наступна публікація