Польща заявила "Газпрому", що не збирається подовжувати з ним контракт про купівлю газу

Польща заявила "Газпрому", що не збирається подовжувати з ним контракт про купівлю газу

Фото: Associated Press

Контракт був укладений 25 вересня 1996 року.

Державна нафтогазова польська компанія PGNiG подала в "Газпром" і "Газпром експорт" заяву про небажання продовжувати контракт на закупівлю газу після 2022 року.

Про це повідомляє Интерфакс із посиланням на пресслужбі польської компанії.

Як зазначається, контракт був укладений 25 вересня 1996 року. Відповідно до його положень, за три роки до передбачуваного розірвання контракту, тобто до 31 грудня 2019 року, сторони зобов'язані подати декларацію про співпрацю після 2022 року. Газ наразі транспортується газопроводом "Ямал-Європа".

"Відповідно до прагненням Польщі до забезпечення безпеки поставок енергоресурсів і реалізації стратегії PGNiG, в останні чотири роки компанія зробила фундаментальні кроки по диверсифікації напрямків отримання природного газу в Польщу. Компанія уклала довгострокові контракти на поставку ЗПГ і здійснює придбання родовищ природного газу на норвезькому континентальному шельфі , що в поєднанні з діяльністю оператора газотранспортної системи в області розширення газопроводу дозволяє завершити контракт в встановлені терміни відповідно до його положень ", - наводяться в повідомленні слова глави PGNiG Петра Возняка.

Раніше Польща рекордно оштрафувала одну з компаній-будівельників "Північного потоку-2". Партнер "Газпрому" отримав штраф на майже 44 млн доларів. У країні від 2018 року триває розгляд справи проти "Газпрому" через будівництво трубопроводу, оскільки початок робіт не було погоджено з антимонопольним органом Польщі.

Нагадаємо, "Північний потік-2" має пролягти дном Балтійського моря. Його довжина становитиме понад 1200 кілометрів, пропускна спроможність - 55 мільярдів кубометрів газу на рік. Газопровід будує російський "Газпром" спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall. Очікувалося, що трубопровід може запрацювати до кінця 2019 року.

Україна виступає проти будівництва "Північного потоку-2". Проект активно критикують США, Польща і країни Балтії. Вони застерігають, що ЄС потрапить у залежність від російського газу. У Німеччині вважають, що проект економічний, а не політичний.

12 березня Європейський парламент ухвалив новий звіт стосовно політичних стосунків між Європейським союзом та Росією, в якому закликають припинити будівництво "Північного потоку-2" та бути готовими до введення нових санкцій. У звіті наголошується, що проект "Північний потік-2" може збільшити залежність ЄС від поставок російського газу та поставити під загрозу внутрішній ринок Європи, а тому має бути припинений.

30 жовтня Данія дозволила будівництво "Північного потоку". Процес отримання заявки в данській юрисдикції тривав від квітня 2017 року.

Парламент Німеччини проголосував за захист російського газопроводу "Північний потік - 2"

Парламент Німеччини проголосував за захист російського газопроводу "Північний потік - 2"

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація