Польський прем’єр прирівняв гетьмана Хмельницького до Гітлера

Польський прем’єр прирівняв гетьмана Хмельницького до Гітлера

Фото: Reuters

Говорячи про історію польсько-єврейських відносин, Моравецький підкреслив, що суверенна Польща ніколи не виганяла євреїв.

Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький помістив українського гетьмана Богдана Хмельницького у ряд тих, хто чинив найбільші злочини проти єврейського народу, зокрема Адольфа Гітлера. 

Про це він заявив у ході лекції, присвяченій польсько-єврейським стосункам упродовж століть.

«У нас майже тисяча років співпраці на одній землі з євреями, цього не можна порівняти з іншими країнами в Європі та світі. Євреї почувалися на наших землях щасливими. Багато з них проживало в Холмі», – зазначив Моравецький.

Говорячи про історію польсько-єврейських відносин, Моравецький підкреслив, що суверенна Польща ніколи не виганяла євреїв. Навпаки, різними привілеями створила їм добрий простір для життя.

Своєю чергою, Матеуш Моравецький розповів про гоніння євреїв у середні віки. Він зазначив, що повстання Богдана Хмельницького порівнюється практично з Голокостом. У цей час доходило до значних злочинів, в результаті яких вбито майже сто тисяч євреїв.

Польський прем’єр також розповів історію про облогу Львова військами Хмельницького, під час якої городяни відмовились нібито на вимогу гетьмана видати йому міщан-євреїв.

Виступ Моравецького про Богдана Хмельницького з 17:50 до 20:00 хвилини.

Моравецький у своєму виступі також навів слова одного з рабинів, який нібито під час недавньої конференції у Торуні поставив Хмельницького в один ряд з Гітлером та Гіммлером.

«Один з тамтешніх рабинів представив свій погляд на історію. Він говорив про трьох злочинців на "х" - Гітлер, Гіммлер і Хмельницький (польською Hitler, Himmler і Chmielnicki – Ред.). Це герой для наших сусідів, а для нас той, хто фактично призвів до першого занепаду Речі Посполитої», – зазначив очільник польського уряду.

Нагадаємо, що у Польщі ухвалили скандальний закон щодо заборони "бандерівської ідеології". Закон передбачає штраф або навіть ув'язнення за ствердження, що поляки були причетні до Голокосту, а також за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків у Другій світовій. 6 лютого закон підписав президент країни Анджей Дуда, що може суттєво погіршити стосунки між Польщею та Україною. Окрім України,  закон критикують у США, ОБСЄ та Ізраїлі

Президент Польщі може зіпсувати стосунки з Києвом через підписання "антибандерівського закону"

Президент Польщі може зіпсувати стосунки з Києвом через підписання "антибандерівського закону"

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація