Помер президент Чаду: його вбили повстанці після чергової перемоги на виборах

Помер президент Чаду: його вбили повстанці після чергової перемоги на виборах

Фото: Associated Press

Дебі вбили через день після того, як його офіційно вже вшосте визнали президентом країни.

Президент Чаду Ідріс Дебі загинув внаслідок бойових дій від рук повстанців. Він перебував при владі 30 років і нещодавно був вшосте обраний президентом. 

Про це повідомляє DW.

Дебі загинув внаслідок дій повстанців під час відвідування військ на передовій, заявив у вівторок представник армії. У понеділок він вирушив до північної частини країни, щоб приєднатися до військ у боротьбі з "терористами".

Повстанці, що базуються в Лівії, атакували прикордонний пост у понеділок і просувалися на сотні кілометрів на південь через пустелю. Після сутичок армія Чада заявила, що вбила 300 повстанців і запобігла наступу. 

11 квітня Дебі набрав понад 79% голосів на виборах. Тривале правління у жорсткій політичній сфері регіону зробило його сильною фігурою в очолюваній Францією кампанії проти повстанців-джихадистів.

У серпні минулого року Національні збори назвали Дебі першим фельдмаршалом в історії Чаду, після того, як він очолив наступ проти джихадистів на заході країни.

68-річний Дебі розпочав своє 30-річне правління в країні в 1990 році внаслідок військового перевороту, його перебування при владі вважалося одним із найдовших серед інших лідерів Африки.

Зазначимо, Чад - один з ключових учасників боротьби з джихадистами в Африці. Франція, яка також зацікавлена в боротьбі з терористами в регіоні, підтримує стабільну владу в країні і неодноразово допомагала Дебі утримати владу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація