Помпео закликав притягнути до відповідальності вбивць журналіста Хашоггі

Помпео закликав притягнути до відповідальності вбивць журналіста Хашоггі

Фото: Associated Press

Держсекретар США Майк Помпео планує обговорити з саудівським принцом Мохаммедом бін Салманом притягнення до відповідальності вбивць журналіста Джамаля Хашоггі.

Держсекретар США Майк Помпео у неділю, 13 січня, прибув в Ер-Ріяд, де він планує закликати наслідного принца Мохаммеда бін Салмана забезпечити притягнення до відповідальності вбивць журналіста Джамаля Хашоггі.

"Ми продовжимо розмову з наслідним принцом та саудівцями про забезпечення повної і остаточної відповідальності за неприйнятне вбивство Джамаля Хашоггі", - заявив Помпео журналістам у Катарі перед відльотом до саудівської столиці, цитує агенція AFP.

"Отже, ми продовжимо обговорювати це і переконаємося, що у нас є всі факти, щоб вони були притягнуті до відповідальності", - додав держсекретар США.

Візит Помпео в Саудівську Аравію, де його прийматиме наслідний принц, є частиною його великої восьмиденної поїздки до Аммана, Каїра, Манами, Абу-Дабі, Дохи, Ер-Ріяда, Муската та Кувейта.

Як повідомлялося, 59-річного Хашоггі вбили 2 жовтня у генконсульстві Саудівської Аравії в Стамбулі, коли той пішов туди, щоб забрати необхідні для майбутнього весілля документи. Його наречену у відомство не впустили і через п'ять годин очікування їй повідомили, що Хашоггі вже пішов з консульства. У журналіста були давні зв'язки з королівською родиною Саудівської Аравії, але він критично писав про нинішній уряд і наслідного принца Мухаммеда бін Салмане.

У Туреччині підозрюють, що чоловіка допитували, катували, а після цього вбили і розчленували. Для цього в Стамбул в той день прилетіло 15 співробітників саудівських спецслужб. Слідство має відповідні звукозаписи. Згодом турецькі власті повідомили, що за кілька днів після вбивства Хашоггі Саудівська Аравія направила в Туреччину групу з 11 фахівців, серед яких були хімік і токсиколог, які повинні були "замести сліди" злочину.

Після декількох тижнів заперечень і під потужним тиском країн Заходу, влада Саудівської Аравії все ж визнала, що журналіст загинув в їх консульстві. Прокурор королівства заявив, що було встановлено та затримано 18 підозрюваних у вбивстві Хашоггі, для п'ятьох з них правоохоронці будуть вимагати смертної кари.

 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація