Пошуки живих під завалами, надзвичайний стан та керівники порту під арештом: що відбувається у Бейруті

Пошуки живих під завалами, надзвичайний стан та керівники порту під арештом: що відбувається у Бейруті

Фото: obtained by CNN from Planet Labs Inc.

Зниклими без вісти вважаються десятки людей.

Кількість жертв вибухів у ліванському Бейруті за добу зросла на третину: 137 загиблих та 5 тисяч поранених. Керівництво порту, де сталася трагедія, відправили під домашній арешт. А в місті на два тижні запровадили надзвичайний стан.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Здетонувало в ліванській столиці у вівторок, 4 серпня, і це був один із найпотужніших в історії людства вибух. За оцінками британських експертів, він еквівалентний детонації півтори тисячі тонн тротилу. Десятки країн заявили про готовність відправити до Лівану гуманітарну допомогу. А французький президент Еммануель Макрон уже особисто прибув до зруйнованого міста.

29-річна Ісра Себлані з жахом дивилася на площу, де в день трагедії  була на весільній фотосесії. На відзнятих кадрах наречена позує й усміхається, а за лічені секунди її накрила вибухова хвиля. Дівчина каже, що вижила дивом.

"Я була тоді настільки щаслива, як і будь-яка інша дівчина. Те, що сталося під час вибуху - нема слів, щоб пояснити. Зараз я усміхаюся, але тоді повірте. Я була настільки шокована, я думала, що помру. Стільки руйнувань, смертей, поранених. Я, мій чоловік та фотограф як нам тільки вдалося уникнути цього. Я дякую богу, що захистив нас", - поділилася вона.

Досі не оговталися від страшної катастрофи і решта жителів Бейрута. Рятувальні роботи не припиняються вже третю добу поспіль. Зниклими без вісти вважаються десятки людей. Шукають і на суші, і на воді, адже склад, який здетонував, стояв прямісінько на узбережжі.

Люди об’єднуються, щоби допомогти один одному. Лікарні переповнені пораненими.

"Зараз всі намагаються допомогти, діляться водою та харчами, допомагають прибирати, ніхто нікого не змушує, але всі розуміють, що ми маємо підтримати один одного", - розповіла жінка.

Керівництво порту в Бейруті, де стався вибух, відправили під домашній арешт

Керівництво порту в Бейруті, де стався вибух, відправили під домашній арешт

Влада Лівану визнає, без іноземної допомоги не обійтися. Надто коли країна проживає одну з найгірших економічних криз, збитки лише за попередніми підрахунками сягають десятків мільярдів доларів. Без даху над головою залишилися понад 300 тисяч людей. Допомогти Лівану зголосилися десятки країн. У ЄС уже готують пакет у 33 мільйони євро, Туреччина відправила гуманітарний вантаж із медикаментами, а Італія прислала своїх пожежників та піротехників. Свою поміч пропонує й Україна.

"Отримали запит від Лівану. Щодо того, що саме їм зараз найбільше потрібно. І зараз Міністерство закордонних справ безпосередньо координує всередині української системи влади це питання з метою надання гумдопомоги", - повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Єдиною офіційною версією вибуху, що розніс 4 серпня півміста, лишається нітрат амонію. 2750 тонн цієї речовини зберігали на складі в порту від 2014 року. Тоді ліванські прикордонники за борги конфіскували її в російського бізнесмена Ігоря Гречушкіна. Глава бейрутського порту заявив пресі, що неодноразово писав урядовцям, щоби допомогли позбутися вибухонебезпечної речовини, але відповіді не отримав. Нині ж влада садить портових посадовців під домашній арешт.

Чимало ліванців не вірять, що покарають саме винних. І звинувачують у недбальстві та корупції саме владу.

Серед потерпілих є й іноземці, зокрема, німці та французи. Українці зазнали головно матеріальних утрат. 30 з них звернулися по допомогу до посольства через пошкоджені оселі.

Багатьом жителям нікуди переїжджати, доводиться жити серед уламків власних домівок.

Повʼязані теми:

Наступна публікація