Посилки з Китаю і лікування антибіотиками. У ВООЗ спростували поширені міфи про коронавірус

Посилки з Китаю і лікування антибіотиками. У ВООЗ спростували поширені міфи про коронавірус

Фото: Associated Press

Не варто натиратися спиртом чи пити пігулки для профілактики, запевняють фахівці.

Через посилки з Китаю неможна заразитися на коронавірус, спалах якого був зафіксований у місті Ухань провінції Хубей. Про це повідомляє пресслужба Всесвітньої організації з охорони здоров’я.

У Twitter представники організації дають відповіді на поширені запитання щодо захворювання та спростовують міфи, які поширюються серед людей. Так, у ВООЗ запевнили, що отримання посилок з Китаю не завдасть шкоди вашому здоров’ю.

"Люди, які отримують посилки з Китаю, не ризикують заразитися 2019-nCoV. Коронавіруси не можуть довго жити на об'єктах, таких як листи або пакети", - йдеться у повідомленні.

Також у ВООЗ пояснили, що антибіотики не допоможуть вилікувати чи попередити захворювання на коронавірус, адже вони не працюють проти вірусів, а лише проти бактерій. Однак, якщо вас госпіталізували через коронавірус, лікування антибіотиками може використовуватися через супутні бактеріальні інфекції.

Фахівці додали, що деякі хімічні дезінфікуючі засоби, зокрема хлор, ефірні розчинники, 75% спирт, оцтова кислота та хлороформ можуть знищити 2019-nCoV на поверхні шкіри, однак вони мало впливають на вірус, і навіть можуть принести більше шкоди, якщо нанести їх на шкіру чи під ніс. Не спрацює проти вірусу і кунжутна олія.

Нагадаємо, вірус, який схожий на застуду, але, на відміну від неї, дуже швидко вражає легені й інші органи, розпочався з ринку морепродуктів у китайському місті Ухань. Нині сам ринок зачинений і огороджений поліційною стрічкою, а у місті активно відбуваються заходи із знезараження. Посилено контроль в аеропортах не лише Китаю – Таїланд, Австралія та Японія ретельно стежать за пасажирами. 

Відомо, що вірус з китайського Уханя належить до великої родини коронавірусів. Розповсюдження хвороби розпочалося з ринку тварин. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом тваринам, людям. Спалах вірусу припав на найгірший час - святкування китайського Нового року. Адже саме цього тижня громадяни Піднебесної активно мандрують - приїжджають на свята до родичів як всередині країни, так і з-за кордону. 

26 січня стало відомо, що смертоносний коронавірус з Китаю може передаватися в інкубаційний період, коли людина навіть не підозрює, що вона хвора. Інкубаційний період триває від одного до 14 днів. 

30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я за підсумками екстреної наради оголосила спалах коронавірусу надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Це стало опосередкованим визнанням того, що стримати поширення хвороби не вдається і вона з локальної проблеми набуває глобального масштабу. 

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

 

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація