Пов'язаний з Манафортом політолог визнав себе винним у незаконному лобіюванні інтересів "Опоблоку"

Пов'язаний з Манафортом політолог визнав себе винним у незаконному лобіюванні інтересів "Опоблоку"

Фото: Reuters

Паттен був діловим партнером Костянтина Килимника, який має зв'язки з російською розвідкою.

Політичний консультант-республіканець, пов'язаний із колишнім піарником Віктора Януковича Полом Манафортом, визнав себе винним у незаконному лобіюванні інтересів української політичної партії та погодився співпрацювати зі слідством.

Про це повідомляє ABC News.

47-річний Семюел Паттен був звинувачений у тому, що він  просував у США інтереси "Опозиційного блоку" та його членів, не реєструючись як іноземний лобіст. Виступаючи перед федеральним суддею у Вашингтоні, Паттен визнав себе винним у цих обвинуваченнях і погодився співпрацювати з федеральними слідчими.

Справа проти Паттена була передана до суду спеціальним прокурором Робертом Мюллером, який розслідує можливе російське втручання у вибори президента США у 2016 році.

Згідно з повідомленнями ЗМІ, Паттен був діловим партнером Костянтина Килимника, який має зв'язки з російською розвідкою. Килимник у свою чергу тісно співпрацював з Манафортом та є одним із обвинувачених у справі, розслідуванням якої керує Мюллер.

За словами прокурорів, Паттен у 2015 році запустив лобістську фірму разом з неназваним російським громадянином і почав працювати для "Опозиційного блоку" - партії, інтереси якої Манафорт також лобіював. Паттен часто подорожував до України та отримував платежі від своїх клієнтів через офшорний рахунок на Кіпрі, так само, як і Манафорт.

У рамках своєї роботи Паттен намагався зустрітися з членами Конгресу та їхніми співробітниками, прагнучи просувати інтереси своїх клієнтів з України, йдеться у судових документах.

Меню Манафорта: як американський політтехнолог поглибив штучний розкол в Україні

Меню Манафорта: як американський політтехнолог поглибив штучний розкол в Україні

Нагадаємо, Полу Манафорту, колишньому піарникові Віктора Януковича та екс-керівника виборчого штабу Трампа, у США пред'явлені 18 звинувачень. Головні - змова проти Сполучених Штатів, відмивання грошей, ухилення від сплати податків та брехливі свідчення. Манафорту може загрожувати до 80 років ув'язнення. Суд присяжних визнав його винним у восьми з 18 звинувачень.

Також у ЗМІ була інформація, що Манафорт просував інтереси Путіна в США. Зокрема, це начебто робилося через відомого російського олігарха Олега Дерипаску. В той же час останній спростовує ці звинувачення і майже нецензурно коментує зв'язку з Манафортом.

Мюллер заявив, що Пол Манафорт заробив 60 мільйонів доларів за роботу політичного консультанта в Україні (офіційно - 14 мільйонів доларів). Сторона звинувачення також стверджує, що Манафорт володів більше трьома десятками рахунків, на яких зберігав отримані в Україні гроші. Адвокат Манафорта Томас Зенле заявив, що американський політтехнолог отримував незареєстровані доходи, тому що це було умовою його українських бізнес-партнерів.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація