"Поведінка підриває європейську безпеку і стабільність": країни Балтії висилають російських дипломатів

"Поведінка підриває європейську безпеку і стабільність": країни Балтії висилають російських дипломатів

Фото: pixabay.com

Латвія, Литва та Естонія ухвалили рішення на знак солідарністю з Чехією.

Міністерства закордонних справ країн Балтії висилають російських дипломатів.

Рішення було ухвалена на знак солідарністю з Чехією, повідомив у своєму Twitter міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевічс. 

Зазначається, що Рига висилає з країни одного російського дипломата. "Латвія не потерпить підривної діяльності на своїй території або на території своїх партнерів і союзників", - написав керівник латвійського МЗС.

Своєю чергою, Мінстерство закордонних справ Литви викликало представника посольства РФ у Вільнюсі, повідомила пресслужба відомства. Дипломатові вручили ноту, в якій оголосили двох російських дипломатів персонами нон грата. Протягом тижня вони повинні залишити країну. 

"Литва ухвалила це рішення після безпрецедентних подій в Чеській Республіці. На знак солідарності з нашим союзником, який постраждав від безпрецедентно небезпечного нападу, і на знак повної підтримки дій Чеської Республіки у відповідь на бомбардування 2014 року і неадекватних кроків у відповідь Росії", - йдеться в повідомленні.

Естонське Міністерство закордонних справ повідомило про висилання одного співробітника посольства Росії в Таллінні. Крім того, російському послові Олександру Петрову висловили протест щодо подій у Чехії у 2014 році. Поведінку Кремля в МЗС назвали неприйнятною і такою, що "підриває європейську безпеку і стабільність".

"На знак солідарності Естонія висилає російського дипломата, дії якого не відповідають дипломатичній діяльності, узгодженій у Віденській конвенції. Росія грубо порушила міжнародне право на території однієї з держав-членів Європейського Союзу і НАТО, що підриває суверенітет Чехії і призводить до загибелі двох осіб", - йдеться в повідомленні пресслужби. 

Як повідомлялося, 17 квітня Чехія звинуватила Росію в організації вибуху 60 т вибухівки, стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння і привів до загибелі двох місцевих жителів. Через це Прага вислала 18 російських дипломатів. Крім того, керівник чеського МВС Ян Гамачек  закликав союзників Праги по ЄС і НАТО вислати російських представників дипустанов. 

Після цього Російська Федерація оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата. Крім того, Москва заборонила США і Чехії брати на роботу у свої посольства громадян РФ. 

Новини світу: 63 російських дипломати разом із родинам мають залишити Прагу до кінця травня

Новини світу: 63 російських дипломати разом із родинам мають залишити Прагу до кінця травня

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація