"Повноцінна держава Палестина". Трамп представив мирний план для "Близького Сходу"

"Повноцінна держава Палестина". Трамп представив мирний план для "Близького Сходу"

Фото: Associated Press

Однак Трамп висловив спірну позицію щодо Єрусалима.

Президент США Дональд Трамп під час зустрічі з прем'єром Ізраїлю Беньяміном Нетаньяху 28 січня оприлюднив план мирного врегулювання конфлікту на Ближньому Сході.

Про це пише BBC.

План з врегулювання конфлікту, пише видання, розробив зять і радник Трампа Джерад Кушнер. Ще до його оголошення низка світових ЗМІ передбачали, що він буде абсолютно проізраїльським, з мінімальним урахуванням інтересів палестинського боку.

На користь цих припущень говорив і той факт, що керівництво Палестинської автономії не було запрошено до Вашингтона на презентацію документа.

І от Трамп разом з ізраїльським прем'єром представив документ. В ньому йдеться про:

  • створення Палестинської держави зі столицею в Східному Єрусалимі. ЇЇ територія має бути майже вдвічі більшою за територію, що нині перебуває під контролем Палестинської автономії;
  • Єрусалим - неподільна столиця Ізраїлю.
  • створення спільного комітету США та Ізраїлю для визначення кордонів майбутньої Палестинської держави;
  • вжиття заходів для боротьби з тероризмом на палестинських територіях, зокрема роззброєння ХАМАСу і демілітаризація Сектору Гази;
  • інвестиції в 50 млрд доларів у нову Палестинську державу протягом 10 років.
  • протягом чотирьох років Ізраїль не створить нових поселень, аби в цей час проводити з Палестиною перемовини щодо її державності.

Трамп заявив, що Єрусалим буде залишатися "неподільною столицею" Ізраїлю, при цьому план американської адміністрації забезпечить створення "палестинської столиці в Східному Єрусалимі, де Америка з гордістю відкриє посольство".

Низка спостерігачів вважає, що коментар Трампа про майбутнє Єрусалиму носить суперечливий характер. Такої думки дотримується, зокрема, колишній посол США в Ізраїлі Ден Шапіро. Ситуація "абсолютно незрозуміла", - написав він у Twitter.

Американський лідер додав, що палестинці "заслуговують набагато кращого життя".

За його словами, план є "деталізованою пропозицією" з близькосхідного врегулювання. Зокрема, США і Ізраїль підготують карту, яка буде відображати кордони двох майбутніх держав - палестинської і ізраїльської.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху погодився на умови плану та вважає це реальним шляхом для врегулювання конфлікту.

"Мирний план Трампа дасть Ізраїлю постійну східний кордон, щоб він міг захищати. План звертається до кореня конфлікту - необхідність визнання палестинцями Ізраїлю як єврейської держави. Ізраїль готовий до негайних переговорів про мир у разі визнання палестинцями єврейської держави", - заявив Нетаньяху.

Як повідомлялося, Вашингтон торік у червні заявив про "угоду століття". Вона розглядає можливість вкласти в економіку та процвітання Палестини 50 млрд доларів. Але це залежатиме від ізраїльсько-палестинської мирної угоди. Пропозиція, сподіваються у Білому домі,  фінансуватиметься головним чином багатими арабськими країнами та приватними інвесторами, має на меті створити мільйон нових робочих місць на Західному березі річки Йордан і в Секторі Газі, подвоїти протягом десятиріччя палестинський ВВП і скоротити рівень палестинської бідності вдвічі.

Посольства США закликали американців бути обережними на Близькому Сході

Посольства США закликали американців бути обережними на Близькому Сході

Повʼязані теми:

Наступна публікація