Пожежі, повені та сплеск міграції: чим загрожує світу вихід США з кліматичної угоди

Пожежі, повені та сплеск міграції: чим загрожує світу вихід США з кліматичної угоди

Фото: Reuters

Гучним скандалом стало рішення Трампа скасувати участь своєї країни у глобальному екологічному процесі.

Європейська преса зустріла рішення президента США Дональда Трампа вийти з кліматичної угоди заголовками "Прощавай, Америко!", "Божевільне рішення Сполучених Штатів", "Трамп кидає виклик світу" тощо. Заяву господаря Білого дому в усьому світі сприйняли, як гучний скандал, ідеться в сюжеті ТСН.16:45.

Паризьску кліматичну угоду підписали два роки тому. Світ домовився скоритити викиди, аби утримати глобальне потепління в межах 2 градусів Цельсія і тим самим запобігти масштабним катаклізмам. Однак вихід з угоди такої потужної промислово країни, як США, ставить під питання безпеку всього людства. "За найгіршим сценарієм, температура від цього зросте на 0,3 градуса за Цельсієм", - заявив голова департаменту навколишнього середовища ООН Деон Тербланш.

Кліматичний скандал: чим загрожує рішення Трампа вийти із Паризької угоди

Кліматичний скандал: чим загрожує рішення Трампа вийти із Паризької угоди

Екологи пояснюють, що навіть такі скромні цифри на практиці означають зростання рівня світового океану, розширення площі лісних пожеж, люті буревії, масштабні повені – і, як наслідок, міграцію з країн, на кшталт Індії чи Бангладешу.

Виконання популістської передвиборчої обіцянки вже обернулося для Трампа втратами всередині країни. Співпрацювати з Білим домом відмовилися радники Ілон Маск (керівник компаній Tesla і SpaceX) та Робрет Айгер (директор Walt Disney Studios). Помилкою для США і всього світу назвав рішення Трампа президент Франції Еммануель Макрон. "Всім ученим, інженерам, підприємцям, відповідальним громадянам, які розчаровані рішенням президента Сполучених Штатів, я хочу сказати, що вони знайдуть у Франції другу батьківщину", - наголосив він.

У спільній заяві лідери Франції, Німеччини та Італії чітко кажуть, що нової кліматичної угоди, на яку розраховує Трамп, аби отримати вигідніші для США умови, не буде. Паризьку угоду досі так і не ратифікувала Росія. Торік тамтешня спілка підприємців та промисловців закликала президента Володимира Путіна відмовитися від охорони клімату, обґрунтувавши тим, що дотримання угоди гальмує економіку РФ.

Кореспондент ТСН Яна Слєсарчук

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Як змінюється клімат
Наступна публікація