Позитивна новина про коронавірус: у Китаї вперше вилікували інфіковану жінку

Позитивна новина про коронавірус: у Китаї вперше вилікували інфіковану жінку

Фото: Associated Press

Пацієнтку вже виписали з лікарні додому.

В Ухані, звідки почалась епідемія нового вірусу, зцілили першу пацієнтку. Стан 56-річної хворої поступово поліпшувався і тести на вірус врешті стали негативними, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Жінку вже виписали додому. За даними китайських ЗМІ, загалом одужати вдалося вже 35 хворим. Однак масштаби поширення небезпечної хвороби досі залишаються дуже загрозливими. В Ухані екстрено зводять новий шпиталь – саме для жертв вірусу. Місцеві лікарні вже переповнені, а новий заклад зможе вмістити тисячу пацієнтів. Будівництво, яке почалося лише цієї ночі, обіцяють завершити вже в понеділок.

В Україні перевіряють трьох людей, які можуть бути заражені коронавірусом із Китаю

В Україні перевіряють трьох людей, які можуть бути заражені коронавірусом із Китаю

Тим часом влада Китаю розширює зону ізоляції – в ній уже більше десятка міст і 60 мільйонів людей. Журналістка Олена Протченко розповідає, що в Пекіні всі носять маски і намагаються не виходити зайвий раз між люди. "Закриті всі музеї, виставки, галереї, навіть кінотеатри закриті для того, аби запобігти скупченню людей і поширенню цього вірусу. Ніхто особливо, якщо не має дуже високої потреби, не виходить на вулицю, в супермаркет не виходить", - каже вона.

Китайський коронавірус страшний тим, що швидко мутує, передається від людини до людини і від нього немає вакцини. Створити її американські та австралійські вчені обіцяють лише за півроку. Тим часом швидкість поширення вірусу залишається високою як всередині Китаю, так і за кордоном – заражених уже понад 870. Новий випадок реєструють у США, про першого пацієнта повідомляє Непал, не виключають захворювання у Фінляндії та Британії. У Всесвітній організації охорони здоров’я визнають, що ситуація складна, але поки що вважають її локальною, а не світовою небезпекою. "Надзвичайний стан через спалах коронавірусу поки що оголошувати не збираємось. Хоча думки наших експертів із цього приводу розділились. Але тут важливо не зробити помилку. Натепер – це очевидно – надзвичайна ситуація в Китаї, але не в світі", - каже гендиректор ВООЗ Теодрос Гебрейесус.

Три підозри на коронавірус були і в Україні – дві з них не підтвердилися, випадок іще одного пацієнта наразі розслідують. У столичному аеропорту "Бориспіль" медики почали перевіряти пасажирів із Китаю, які можуть бути інфіковані. Прем'єр Олексій Гончарук заспокоює: українцям переживати поки що немає причини – жодного випадку не зареєстровано. Проте в уряді створили оперативний штаб та готуються посилити санітарний контроль на кордоні. Сполучення з Піднебесною через недугу, що почала ширитися звідти, наразі обмежувати не будуть. Жертвами смертельного вірусу, який викликає тяжку пневмонію, стали 26 людей, кількість заражених наближається до тисячі.

Фото: tsn.ua

Нагадаємо, вірус, який схожий на застуду, але, на відміну від неї, дуже швидко вражає легені й інші органи, розпочався з ринку морепродуктів у китайському місті Ухань. Нині сам ринок зачинений і огороджений поліційною стрічкою, а у місті активно відбуваються заходи із знезараження. Посилено контроль в аеропортах не лише Китаю – Таїланд, Австралія та Японія ретельно стежать за пасажирами. 

Відомо, що вірус з китайського Уханя належить до великої родини коронавірусів. Розповсюдження хвороби розпочалося з ринку тварин. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом тваринам, людям. Спалах вірусу припав на найгірший час - святкування китайського Нового року. Адже саме цього тижня громадяни Піднебесної активно мандрують - приїжджають на свята до родичів як всередині країни, так і з-за кордону. 

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Кореспондентка ТСН Катерина Федорченко  

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація