Працюють як раби й віддають зарплату КНДР. Independent розповів про умови праці північнокорейців у РФ

Працюють як раби й віддають зарплату КНДР. Independent розповів про умови праці північнокорейців у РФ

Фото: Reuters

Північнокорейські працівники є дешевою та якісною силою, зокрема, у Владивостоці.

Далекий Схід Росії, зокрема, місто Владивосток, є прихистком для багатьох робітників із Північної Кореї, та ці люди працюють на умовах рабів у регіоні. Про це повідомляє Independent.

"Вони працюють швидко, дешево і дуже надійно, набагато краще, ніж російські робітники", - розповіла про північнокорейських робітників 32-річна домогосподарка із Владивостока Юлія Кравченко.

"Вони працюють з ранку до пізньої ночі", - додала вона.

Утім працевлаштування північнокорейців у Росії приносить гроші КНДР. Притиснена санкціями, Північна Корея розсилає територією колишнього СРСР десятки тисяч своїх працівників, чия робота приносить гроші до бюджету КНДР.

За словами правозахисників, такий контрольований державою трафік є рабовласницькою торгівлею, але в Північній Кореї такі безвихідні умови, що робітники часто платять хабарі, щоб їх відправили до Росії.

Зазначається, що північнокорейські робітники допомогли побудувати новий футбольний стадіон у Санкт-Петербурзі, який буде використовуватись у Чемпіонаті світу з футболу. Під час будівництва загинув щонайменше один працівник. Також північнокорейці працювали над розкішним житловим комплексом у центрі Москви, де два працівники були знайдені мертвими минулого місяця у гуртожитку біля будівництва. Вони також вирубали дерева у віддалених лісозаготівлях на далекому сході Росії, які нагадують табори сталінської доби.

Але найбільше їх запам'ятали у Владивостоці, де вони постали дешевою робочою силою, яка є більш дисциплінованою та тверезою, ніж росіяни.

Утім Робітнича партія КНДР забирає 80% заробітку працівників лісозаготівель до бюджету держави, та 30% у працівників на будівництвах. Інші кошти у людей забирають на покриття витрат на проживання, обов'язкові внески до так званого фонду лояльності та інших "пожертвувань".

За оцінками правозахисної групи, влада Північної Кореї заробляє щонайменше 120 млн доларів на рік від робітників, відправлених до Росії.

Щоб жителі КНДР не втікали до Південної Кореї, робітники змушені жити разом у стиснутих гуртожитках, розкиданих навколо околиць Владивостока. Їм заборонено розмовляти з росіянами та іншими іноземцями поза роботою.

Повідомляється, що незважаючи на жахливі умови праці та життя, північнокорейці часто хочуть повернутися працювати до Росії.

Нагадаємо, раніше британське видання розповіло, що відбувається за стінами концтаборів у КНДР. Так, у таборах для в'язнів Північної Кореї ув'язнені позбавлені їжі, змушені їсти щурів і жаб, щоб вижити, та заражені вошами, а регулярні побиття і смертельні тортури є нормою. Крім того, ув'язнених змушують працювати протягом 12 годин на день.

Американський студент Отто Вормбір, який сидів у північно-корейській в'язниці, помер

Американський студент Отто Вормбір, який сидів у північно-корейській в'язниці, помер

Повʼязані теми:

Наступна публікація