Правозахисний центр РФ визнав засуджену за SMS росіянку політв'язнем

Правозахисний центр РФ визнав засуджену за SMS росіянку політв'язнем

Фото: pixabay.com

Жінку звинувачують у держзраді за надіслане повідомлення про російську техніку у Абхазії.

В Росії правозахисний центр "Меморіал" визнав засуджену до 7 років в'язниці через SMS-повідомлення Оксану Севастіді політв'язнем. Російські прокурори звинувачують її у державній зраді. Про це повідомляє Meduza.

Севастіді була засуджена за те, що в 2008 році відправила кілька SMS знайомому в Грузії, в яких розповіла про військову техніку, яку провозять через Сочі.

"Ми вважаємо неприпустимим покладати на цивільних осіб відповідальність за таємницю військових операцій, а тим більше криміналізувати спілкування з іноземцями про побачене на вулиці", - йдеться в заяві правозахисного центру.

У зв'язку з цим, "Меморіал" направив апеляційну скаргу Оксани Севастіді з вимогою скасувати вирок.

Зазначається, що Севастіді під час слідства і суду була фактично позбавлена юридичної допомоги.

Нагадаємо, росіянку Оксану Севастіді засудили до семи років позбавлення волі за звинуваченням у державній зраді. Причиною кримінального переслідування стали SMS-повідомлення, які вона відправила в 2008 році, незадовго до війни з Грузією. Жінка писала своєму приятелеві в Грузії, що бачила в Сочі потяг з військовою технікою, який рухається у бік Абхазії.

Наголосимо, що це вже не перший випадок ув'язнення за SMS-повідомлення у Росії. Інге Тутісані також засудили до 6 років позбавлення волі через шпигунство за відправку SMS. Зазначимо, що вирок Тутісані виносив той самий суд, що і Оксані Севастіді.

Повʼязані теми:

Наступна публікація