Представник ОБСЄ засудив польський закон "бандерівської ідеології" і закликав Дуду його ветувати

Представник ОБСЄ засудив польський закон "бандерівської ідеології" і закликав Дуду його ветувати

Фото: ОБСЄ

Посадовець переконаний, що покарання за висловлювання думок про історичні факти несумісне з міжнародними зобов’язаннями.

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Арлем Дезір засудив скандальний польський закон про Інститут національної пам’яті.

Про це йдеться на сайті ОБСЄ.

"Свобода вираження поглядів має особливе значення для істориків і вчених. Історія - це питання незалежних наукових досліджень та вільної дискусії, а не судового рішення. Закон повинен бути відхилений як непропорційне обмеження свободи вираження думок", - йдеться в повідомленні.

"Покарання за висловлювання думок про історичні факти несумісне з міжнародними зобов'язаннями, відповідно до статті 19 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права", - наголосив Дезір.

Він сподівається, що президент Польщі накладе вето на цей закон.

Нагадаємо, сьогодні, 1 лютого, близько третьої години за київським часом Сенат Польщі ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті Польщі. Документ передбачає кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків. 

26 січня Сейм Польщі ухвалив закон про зміни до закону про Інститут національної пам’яті. Законопроект складається з двох частин. Згідно з першою, до відповідальності притягуватимуться усі, хто заперечує, підтримує або пропагує злочинні, на думку поляків, дії ОУН та УПА. Закон стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, що співпрацювали з Третім рейхом. У другій групі змін йдеться про кримінальну відповідальність осіб, які очорнюють роль Польщі в Другій світовій війні, скажімо, пишуть про "польські табори смерті".

Ізраїль висловився проти польського закону про заборону "бандерівської ідеології"

Ізраїль висловився проти польського закону про заборону "бандерівської ідеології"

Міністерство закордонних справ України заявило, що глибоко стурбоване фактом ухвалення Сеймом Польщі цього законуІзраїль закликав Польщу внести зміни до законопроекту. Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху сказав, що він доручив своєму послу зустрітися з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравіцьким, щоб висловити заперечення проти законопроекту, який передбачає покарання до трьох років ув'язнення за використання таких фраз, як "польські табори смерті". 

Президент України засудив польський закон про заборону "бандерівської ідеології"

Президент України засудив польський закон про заборону "бандерівської ідеології"

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація