Прем'єр Косова розповів, навіщо РФ розпалює новий конфлікт на Балканах

Прем'єр Косова розповів, навіщо РФ розпалює новий конфлікт на Балканах

Фото: Прем'єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті

За словами Курті, Захід "хвилюють" зв'язки Белграда з Москвою.

Росія розпалює конфлікт між частково визнаною державою Косово та Сербією через провал війни в Україні.

Про це заявив прем'єр-міністр Косова Альбін Курті, інформує The Guardian.

Контекст

Етнічні серби на півночі Косова, де вони становлять більшість, більше тижня тому встановили барикади, перешкоджаючи вільному пересуванню косовських органів влади, незважаючи на заклики США та ЄС демонтувати незаконні блокпости.

Президент Сербії Александар Вучич скористався своїм правом згідно з резолюцією ООН попросити у НАТО дозволу надіслати серсбкий поліцейський корпус до Косовської Митровиці.

У виданні зазначають, що запит Сербії, перший після завершення війни в Косові 1999 року, майже напевно буде відхилено, але існує занепокоєння, що це може бути першим кроком до одностороннього рішення про агресію Белграда.

Позиція Косова

Курті сказав, що стурбований тим, що напружена ситуація може загостритися на користь Путіна, оскільки російські та сербські сили провели 104 спільні військові навчання 2021 року.

"ЄС і США згодні з тим, що барикади варто зняти. Але вони також стурбовані тим, як це може бути використано Белградом", – зазначив він.

Прем'єр припустив, що Захід "хвилюють зв'язки Белграда з Москвою", але він не знає, як західні партнери Приштини відреагують у разі розгортання конфлікту з Белградом.

"Тепер, коли Росія зазнала серйозних поразок в Україні після свого вторгнення і агресії, вона зацікавлена в аутсорсингу розпалювання війни на Балканах, де у них є клієнт, який перебуває в Белграді", – сказав Курті.

Що відомо про конфлікт у Косові

Останній конфлікт між Косовом і Сербією через номерні знаки авто триває вже щонайменше понад рік.

Влада Косова вирішила, що сербські автомобілі повинні встановлювати тимчасові косовські номерні знаки. Автомобілям із сербськими номерами видаватимуть тимчасову довідку і номери RKS ("Республіка Косово"). Остаточне запровадження в дію цього рішення відкладали уже декілька разів. 

В серпні президент Сербії Олександр Вучич заявив, що Сербія готова піти на поступки владі Косова щодо визнання водійських прав, але це не означає визнання незалежності ціх територій.

Нове загострення на півночі Косова спровокував арешт експоліцейського із сербської громади. Він залишив свою посаду минулого місяця разом із близько 600 інших етнічних сербів на знак протесту проти рішення Приштини щодо номерних знаків. У відповідь на арешт серби Косова розпочали будувати барикади. 

Влада Косова ввела спецназ до населеного сербами регіону. Белград своєю чергою привів армію в бойову готовність. 11 грудня місцеві серби та косовська поліція навіть обмінялися пострілами.

Зазначимо, що етнічна більшість Косова — албанці, які становлять понад 90% від усього населення.Водночас на півночі Косова, в районі Косовської Митровиці, компактно проживають серби, які становлять там більшість.

Внаслідок війни 1999 року між сербами і албанцями Косово перейшло під контроль ООН. 2008 року регіон в односторонньому порядку проголосив незалежність, яку не визнають багато країн, зокрема й Україна.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація