Прем'єр Молдови в ООН закликав вивести російські війська з Придністров'я

Прем'єр Молдови в ООН закликав вивести російські війська з Придністров'я

Фото: Reuters

Павло Філіп звинуватив Росію в порушенні угод.

Прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп зажадав повністю вивести російські війська і озброєння з території його країни.

Про це він заявив під час виступу на 72-й сесії Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку.

Павло Філіп зазначив, що тристороння миротворча місія за участю Росії давно виконала свої завдання у Придністров'ї, а тепер стала чинником підтримання конфлікту. На думку молдавського прем'єра, миротворча місія повинна трансформуватися в багатонаціональну цивільну місію з міжнародним мандатом.

Філіп нагадав, що Росія досі не вивела свої війська з території Молдови, як це було передбачено молдавсько-російськими угодами 1992 і 1994 років, а також відповідними документами ОБСЄ.

"Військові навчання, які Росія регулярно проводить у Придністров'ї за участю збройних формувань сепаратистського режиму в Тирасполі, становлять загрозу Республіці Молдова", - заявив Павло Філіп.

Прем'єр попросив внести до порядку денного 72-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН новий пункт "Про виведення іноземних військових сил з території Республіки Молдова" і закликав усі країни-члени підтримати цей легітимний запит.

Нагадаємо, у середині серпня представник Молдови в ООН Віктор Морару звернувся до Генсека ООН з листом, в якому молдавська делегація просить включити до порядку денного Генасамблеї питання про повне виведення з території Придністров'я російських військ і озброєння.

Пізніше МЗС Молдови повідомило, що заяву про включення до порядку денного 72-ї Генасамблеї ООН додаткового питання "Про повне виведення іноземних військ з території Республіки Молдова" включено у додатковий список питань, запропонованих для включення до порядку денного Генеральної асамблеї.

Очікується, що запропоноване Республікою Молдова питання буде розглянуто в жовтні.

Повʼязані теми:

Наступна публікація