Прем'єр Словаччини готовий піти у відставку після першого вбивства журналіста-розслідувача в країні

Прем'єр Словаччини готовий піти у відставку після першого вбивства журналіста-розслідувача в країні

Фото: Reuters

Парламент Словаччини наступного понеділка планував провести голосування щодо вотуму недовіри уряду.

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо у середу, 14 березня, оголосив, що готовий подати у відставку за умови, якщо за його партією соціал-демократів залишать право висунути кандидатуру наступного керівника уряду. "Сьогодні я запропонував свою відставку президенту республіки, якщо президент її прийме, я готовий піти у відставку завтра", - цитує агентство AFP прем'єр-міністра Словаччини.

У разі втілення запропонованого Фіцо варіанта виходу з урядової кризи країні вдасться уникнути дострокових парламентських виборів, про можливість яких заявляв президент Словаччини Андрей Кіска.

Через убивство журналіста у Словаччині спалахнули наймасовіші протести за історію незалежності

Через убивство журналіста у Словаччині спалахнули наймасовіші протести за історію незалежності

Нагадаємо, парламент Словаччини наступного понеділка планував провести голосування щодо вотуму недовіри уряду. Крім того, партія "Міст", яка представляє інтереси угорської нацменшини та є молодшим партнером у правлячій коаліції, виступила із закликом до проведення нових виборів.


 

Нагадаємо, тіло 27-річного Яна Куціяка, котрий вів гучні антикорупційні журналістські розслідування, та його дівчини знайшли в будинку в населеному пункті Велка Мача неподалік міста Трнава, у 50 кілометрах від Братислави. Причиною смерті стали вогнепальні поранення: журналісту куля влучила в груди, його нареченій - у голову. За даними поліції, вони були вбиті між 22 та 25 лютого.

У ЄС вимагають швидкого й усебічного розслідування справи. 28 лютого у Братиславі пройшла демонстрація опозиції із вимогою до керівників поліції та МВС піти у відставку через безпрецедентне для Словаччини вбивство журналіста. Вуличні протести з того часу в країні не вщухають. 12 березня під тиском подій у відставку подав заступник прем'єр-міністра Словаччини та міністр внутрішніх справ країни Роберт Калінак.

Повʼязані теми:

Наступна публікація