"Пресує" і "закручує гайки": Лукашенко поскаржився на постійне посилення тиску Кремля

"Пресує" і "закручує гайки": Лукашенко поскаржився на постійне посилення тиску Кремля

Фото: Getty Images

Якщо РФ спробує порушити суверенітет Білорусі, світова спільнота відреагує відповідним чином.

Москва щороку "закручує гайки" щодо Мінська. І попри те, що Кремль не хоче і боїться втратити Білорусь, це трапиться, якщо РФ продовжить тиснути на країну. 

Таку думку висловив президент Білорусі Олександр Лукашенко в інтерв'ю "Ехо Москвы".

"Якщо Росія буде пресувати країну постійно, починаючи від газової і нафтової труб, і щорічно під Новий рік це відбувається, і всі будуть постійно говорити, що "ми у вас нахлібники", "ми гиря на ногах", то ми (Білорусь - ред) скажемо - "спасибі, не треба", - сказав він.

За словами Лукашенка, Росія не хоче і "боїться втратити Мінськ", але дії Кремля можуть призвести до цього.

"Якщо Білорусь взагалі відвернеться від Росії, і буде проводити не те, що самостійну політику, це буде складно зробити, але якщо вона відвернеться, буде зрозуміло, куди вона відвернеться", - зауважив президент Білорусі.

Лукашенко також сказав, що наразі він не відчуває зростання загрози суверенітету Білорусі. Але у разі будь-яких дій Росії, націлених на спробу порушення незалежності держави, Захід і члени НАТО відреагують відповідним чином на такі дії.

"Якщо ця загроза з боку Росії, як дехто каже, виникне, і раптом вона спробує порушити наш суверенітет, ви знаєте, як відреагує не тільки світове співтовариство - вони вже будуть втягнутими у війну. Цього вже країни НАТО не витримають, бо вони вважатимуть це за загрозу їм. У цьому сенсі вони будуть в чомусь мати рацію", - сказав Лукашенко.

Нагадаємо, раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко розповів, що ідея Євразійського економічного співтовариства придумувалась на кухні російського президента Володимира Путіна разом із українським лідером Леонідом Кучмою. Президент Білорус зазначив, що усі інтеграційні проєкти на пострадянському просторі ініціювались саме з боку Росії. Зокрема колишній президент РФ Борис Єльцин виступав за союз з Білоруссю. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація