Президент Філіппін наказав "стріляти на смерть" у тих, хто інфікований коронавірусом і чинить опір

Президент Філіппін наказав "стріляти на смерть" у тих, хто інфікований коронавірусом і чинить опір

Фото: Associated Press

У його пресслужбі запевнили, що це перебільшення, а правоохоронці пообіцяли нікого не вбивати.

Президент Філіппін Родріго Дутерте наказав поліції і армії "стріляти на смерть" в хворих на нову коронавірусну інфекцію COVID-19, якщо ті чинять опір та загрожують життю силовиків.

"Мій наказ поліції і армії: якщо є якісь проблеми і якщо трапиться так, що вони чинитимуть опір і ваші життя будуть в небезпеці – стріляйте на поразку, смерть. Це зрозуміло? На смерть", - заявив Дутерте, виступаючи зі зверненням до нації на місцевому телебаченні, пише Настоящее время.

Філіппінський президент пояснив, що це стосується й тих, хто має перебувати на карантині, адже не дотримується його.

Втім у пресслужбі президента одразу заявили, що Дутерте використав "гіперболи", аби привернути увагу до своїх слів. Своєю чергою очільник національної поліції запевнив, що стріляти ні в кого не будуть, а президент у своїй промові "продемонстрував серйозність своїх слів в тому, що стосується громадського порядку".

Офіційно на Філіппінах померли від коронавируса 96 осіб, підтверджені понад 2300 випадків зараження. Втім статистика може бути неповною через недостатню кількість тестів.

Фото: ТСН.ua

Нагадаємо, спалах нового коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву коронавірусній хворобі з Китаю - COVID-19. У самому Китаї її раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. У Чернівецькій області 16 березня лабораторно підтвердилися ще два випадки зараження новим коронавірусом і ця цифра продовжила зростання. Водночас перший хворий із Чернівців успішно вилікувався та був виписаний з лікарні

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Приєднуйтеся до ТСН.ua у Telegram!

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація