Президент Казахстану підписав закон про скасування смертної кари

Президент Казахстану підписав закон про скасування смертної кари

Фото: Associated Press

Страти в країні припинили 2003 року.

У Казахстані скасували смертну кару: президент Касим-Жомарт Токаєв підписав закон.

Про це 2 січня повідомили на офіційному сайті глава держави. 

Документ ратифікує Другий факультативний протокол до Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, спрямований на скасування смертної кари. Казахстан приєднався до протоколу Генасамблеї ООН торік у вересні з одним застереженням, яке робить можливим застосування смертної кари у воєнний час після визнання винним у скоєнні особливо тяжких злочинів військового характеру.

Слід зауважити, що страти в країні припинили 2003 року указом тодішнього президента. Утім, засудженим присуджували смертну кару у виняткових обставинах, зокрема злочини, які кваліфікують як терористичний акт. У цьому випадку в'язні відбували довічне ув'язнення.

Утім, у разі скасування мораторію їх могли стратити. До слова, востаннє такий вирок винесли 2016 року щодо Руслана Кулекбаєва, якого визнали винним у скоєнні теракту в Алма-Ати. Він відкрив стрілянину по поліцейських у центрі міста. Тоді загинули десять осіб. Кулекбаєв відбуває довічне ув'язнення.

Як повідомлялося, у США вперше за 17 років привели у виконання смертний вирок щодо афроамериканця, який був засуджений на федеральному рівні. Вирок Крістоферу Віалве, засудженому за вбивство білої пари в 1999 році, було виконано у в'язниці в місті Терре-Хот, що в штаті Індіана.

У яких країнах дозволена смертна кара

У яких країнах дозволена смертна кара

Повʼязані теми:

Наступна публікація