Президент ПАР заявив про "вакцинний націоналізм" та звернувся до лідерів багатих країн

Президент ПАР заявив про "вакцинний націоналізм" та звернувся до лідерів багатих країн

Фото: Associated Press

Рамафоса закликав найбагатші країни світу припинити "накопичення" вакцин від коронавірусу.

Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса закликав найбагатші країни світу зупинити "вакцинний націоналізм" та "не накопичувати" препарати від COVID-19.

Відповідне звернення він озвучив у вівторок, 26 січня, пише CNBC.

Очільник ПАР стверджує, що деякі країни замовили більше вакцин, аніж їм було потрібно. За його словами, це "контрпродуктивно для зусиль із відновлення світової економіки".

"Багаті країни придбали великі дози вакцин від розробників, а деякі країни навіть пішли далі та придбали в чотири рази більше, аніж потрібно їхньому населенню, — висловився Рамафоса. — Завершення пандемії в усьому світі вимагатиме більш тісної співпраці з впровадження вакцин, щоби жодна країна не залишилася без уваги".

За словами південноафриканського президента, через такі дії урядів у низці країн відбувається "накопичення" препаратів, тоді як без вакцин залишаються держави, "які найбільше їх потребують".

ПАР є однією з найбільш постраждалих від пандемії COVID-19 країн. Тут на коронавірус захворіли понад 1,4 млн громадян, понад 41 тис. з яких — померли від ускладнень інфекції.  

Тим часом директор Центрів з контролю і профілактики захворювань Африканського союзу Джон Нкенгасонг заявляє, що континент стикається з "дуже агресивною другою хвилею" пандемії коронавірусу. За його словами, минулого тижня смертність у 55 африканських державах збільшилася в середньому на 18%.

14 січня Африка отримала попередні 270 мільйонів доз вакцин від різних виробників. Їх доставив Африканський союз (АС) для поширення у всьому континенті. Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса заявив, що дози будуть використані у 2021 році. Він зазначив: хоча це тільки частина з усіх обіцяних доз, навіть їхньої загальної кількості все ще недостатньо для вакцинації всього регіону з населенням 1,3 млрд людей.

За словами Рамафоса, не менш ніж 50 мільйонів доз будуть доступні в період від квітня до червня 2021 року. Також регіон очікує близько 600 млн доз у межах глобальної ініціативи COVAX, спрямованої на забезпечення вакцинами країн із більш низьким рівнем доходів.

Як повідомлялося, новий варіант коронавірусу швидко став домінувати у багатьох регіонах Південно-Африканської Республіки, зокрема в прибережних провінціях Західний Кейп, Східний Кейп і Квазулу-Наталь. 

Влада вважає, що друга хвиля пандемії COVID-19 в країні пов'язана саме з новим різновидом вірусу. У лікарнях країни змінилося співвідношення пацієнтів: все більше молодих людей без супутніх захворювань виявляються в критичному стані через коронавірус.

Наприкінці грудня британський уряд ухвалив рішення про закриття кордонів із Південно-Африканською Республікою після виявлення двох випадків зараження "ще більш заразним" новим штамом COVID-19. 

Раніше вчені з Південно-Африканської Республіки ПАР висловили "обґрунтоване занепокоєння" тим, що виявлений в країні новий штам COVID-19 може виявитися більш стійким до розроблених нині вакцин.

Конфлікт через вакцини: Євросоюз посварився з фармконцерном "АстраЗенека"

Конфлікт через вакцини: Євросоюз посварився з фармконцерном "АстраЗенека"

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація