Президент Венесуели на тлі кривавих протестів оголосив про початок змін конституції

Президент Венесуели на тлі кривавих протестів оголосив про початок змін конституції

Фото: Reuters

Внаслідок зіткнень загинули вже 53 людини.

Президент Венесуели Ніколас Мадуро у вівторок офіційно оголосив про початок внесення змін до конституції, кидаючи виклик опозиції, яка звинувачує його в тому, що він чіпляються за владу під час політичної кризи.

Про це повідомляє агентство AFP.

Мадуро перед тисячами своїх прихильників підписав документ, який офіційно встановлює умови для обрання членів до "установчих зборів", що мають розробити нову конституцію.

Підписання документу відбулося на тлі кривавих протестів опозиції, під час яких загинули вже 53 людини. Супротивники Мадуро щодня виходять на мітинги і вимагають дострокових виборів.

Акції протесту зазвичай завершуються сутичками. Уряд і опозиція звинувачують один одного у тому, що вони посилають збройні групи, які сіють насильство під час демонстрацій.

Нагадаємо, в п'ятницю, 7 квітня, влада Венесуели видала 15-літню заборону на здійснення політичної діяльності одного з лідерів опозиції, губернатора штату Міранда Енріке Каприлесу. Згодом Капрілес закликав своїх прихильників вийти на нові протести проти рішення влади заборонити йому політичну діяльність на 15 років.

Раніше опозиція влаштувала масові демонстрації на вулицях Каракаса. Поліція застосувала для розгону демонстрантів сльозогінний газ і водомети. За словами Хуліо Борхеса, спікера контрольованої опозицією Національної асамблеї, тоді постраждало щонайменше 50 осіб.

Приводом для акцій протесту стало рішення Верховного суду, який наділив президента Ніколаса Мадуро повноваженнями діяти фактично в обхід парламенту, а також оголосив про те, що бере на себе функції Національної асамблеї. Пізніше вищий судовий орган послухав заклик Ради безпеки країни і переглянув рішення, що стосується виконання ним парламентських функцій.

Зазначимо, зараз Венесуела перебуває в глибокій економічній кризі з часів різкого падіння світових цін на нафту, що призвело до дефіциту продовольства та гіперінфляції.

У Венесуелі протестувальники спалили будинок колишнього президента

У Венесуелі протестувальники спалили будинок колишнього президента

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація