Президентські вибори в Молдові. Що чекати Україні від голосування сусідів

Президентські вибори в Молдові. Що чекати Україні від голосування сусідів

Ігор Додон голосує за себе на президентських виборах у Молдові / Фото: Reuters

Попередньо, на виборах перемагає проросійський кандидат.

У сусідній Молдові вже дві години рахують голоси на виборах президента країни, які відбуваються вперше за останні 20 років. Раніше главу держави обирав парламент. Але після низки протестів, що тривали майже рік, призначили президентські вибори. Попередньо, перемогу здобуває проросійський кандидат Ігор Додон.

Від кінцевого вибору молдаван залежить і доля найближчих країн – Румунії та України. Якщо Бухарест дещо розгублений можливою зміною курсу Кишинева, то Київ узагалі, здається, не має чіткої політики щодо сусіда. Кандидат Додон уже розізлив українців заявою, що Крим належить Росії і навіть після різкої реакції Києва від своїх слів не відступається. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

"Крим де-факто російський. Юридично він не признаний ні Молдовою, ні Заходом. Я бачив, що такі ж заяви робив і Трамп (новообраний президент США), і президент Чехії. Тому я не бачу приводу піднімати скандал із нічого", – заявив Додон.

У разі перемоги Додона, українсько-молдовські стосунки чекає помітне охолодження, чого тільки й чекає Росія. Підтримуючи свій анклав у Придністров'ї, Кремль розраховує й надалі тримати у напруженні Україну, в будь-який час маючи можливість використати додатковий плацдарм для вторгнення на українську землю. Тому владі в Києві не час ображатися, а слід зберегти хоча б нейтральні відносини.

Слід сказати, що нинішня Конституція дає президенту Молдови вкрай мало повноважень і робить його доволі декоративною фігурою. Однак, обидва кандидати (конкурентка Додона – представниця проєвропейської об'єднаної правої коаліції Майя Санду) молоді, а їхні амбіції та схильність до рішучих кроків можуть підштовхнути кожного до відгризання собі набагато більшої влади.

Додон уже підтвердив свій намір вдаватися крайніх заходів для досягнення своїх цілей.

"Якщо влада, якщо парламентська більшість і уряд не погодяться, то тоді в президента завжди є можливість запустити конституційний референдум щодо зміни Конституції, чи для дострокових парламентських виборів, або ж для того, щоб у нього з'явилися додаткові повноваження", – зазначив Додон.

Отже, бурхливі часи на південно-східних кордонах України не закінчуються і ми ще будемо свідками як маленька Молдова впливатиме на великих сусідів. Тим не менше, один запобіжник для різких зовнішніх коливань цієї країни є. І він може здатися несподіваним. Політичні оглядачі вказують, що хто б не став президентом, він змушений буде домовлятися з негласним господарем Молдови, єдиним справжнім олігархом цієї країни Владом Плахотнюком. Бізнесмен Плахотнюк переслідує власні інтереси і йому на користь як російський, так і європейський вектори, він добре знайомий і в Києві, і в Москві, і буде тримати зовнішній баланс.

Більше подробиць дивіться в сюжеті Сергія Швеця.

Політика Молдови змушує Москву нервуватися

Політика Молдови змушує Москву нервуватися

Росія чи Європа: куди приведе жителів Молдови другий тур виборів

Росія чи Європа: куди приведе жителів Молдови другий тур виборів

Повʼязані теми:

Наступна публікація