Причиною cмерті екіпажу "Лошарика" став вибух батареї, яку використовували замість української – Ъ

Причиною cмерті екіпажу "Лошарика" став вибух батареї, яку використовували замість української – Ъ

Фото: BMPD

Вони витратили усі наявні на станції протипожежні засоби.

Причиною смерті екіпажу російської підводної станції АС-31 "Лошарик" став вибух російської літій-іонної акумуляторної батареї, які почали ставити в РФ замість надійних срібно-цинкових, які виготовляли в Україні.

Про це повідомляє "КоммерсантЪ".

Зазначається, що після подій 2014 року Росія почала замінювати українські батареї на російські. Їхнім виробником був завод "Акумуляторна компанія "Рігель" у Санкт-Петербурзі. За даними видання, вибух, скоріше за все, відбувся саме тоді, коли до підводної станції вже прибув змінний екіпаж для евакуації.

Окрім цього, повідомляється, що 14 загиблих моряків на "Лошарику" могли безпечно евакуюватися на атомний човен-носій "Підмосков’я", однак лишилися гасити пожежу, як того вимагає російська "Інструкція із боротьби за живучість". Вона зобов’язує кожного члена екіпажу лишатися у своїх відсіках та боротися з вогнем. ЗМІ повідомляє, що були використані усі протипожежні засоби, які були на "Лошарику".

Нагадаємо, масштабна пожежа на глибоководному апараті сталася ввечері 1 липня. Про подію Міноборони РФ повідомило тільки на наступний день. Загинули 14 підводників, вижили - четверо.

3 липня міністр оборони Сергій Шойгу за дорученням президента Росії провів в Сєвероморську (апарат перебуває там на військово-морській базі) нараду щодо встановлення причин пожежі на глибоководному апараті.

За словами Шойгу, всі загиблі будуть представлені до держнагород, а їхнім сім'ям буде надана вся необхідна допомога і підтримка. Головна причина інциденту на підводному човні, за його словами, - пожежа в акумуляторному відсіку. 

Крім того, він провів окрему нараду з представниками підприємства-розробника науково-дослідного глибоководного апарату і розпорядився в найкоротші терміни виробити і реалізувати заходи щодо якнайшвидшого відновлення і повернення в стрій глибоководного апарату.

Аварія на субмарині "Лошарик" може розкрити секретний проект російських ВМС

Аварія на субмарині "Лошарик" може розкрити секретний проект російських ВМС

Повʼязані теми:

Наступна публікація