Принизливі коментарі Трампа залишили членів НАТО сердитими. Що пишуть ЗМІ про саміт альянсу

Принизливі коментарі Трампа залишили членів НАТО сердитими. Що пишуть ЗМІ про саміт альянсу

Фото: Reuters

У Брюсселі 11-12 липня зібралися лідери НАТО.

Під час саміту НАТО, який відбувся в Брюсселі  11-12 липня, особистість президента США Дональда Трампа ніби роздвоїлася.

Про це пише CNN.

За даними видання, один з коментарів був страшенно агресивним, неточним і образливим - і з листопадовими середньостроковими перспективами. Інший був трохи стриманіший за закритими дверима, прагнучи залучити членів альянсу до збільшення своїх оборонних бюджетів. Джерела видання у НАТО кажуть, що принизливі коментарі президента, особливо на адресу Німеччини, залишили членів альянсу сердитими. І вони, як і раніше, стурбовані тим, що удар Трампа створить несприятливий контраст між самітом в Брюсселі і майбутньою зустріччю президента США з президентом Росії Володимиром Путіним в Гельсінкі (Фінляндія).

І хоча вони охарактеризували двосторонню зустріч Трампа з канцлером Німеччини Ангелою Меркель як "приємну", ці джерела заявили, що Меркель була "лютою" після того, як Трамп розкритикував Німеччину за імпорт газу під впливом Москви.

"Німеччина не Північна Корея, тому та ж тактика, яку адміністрація Трампа використовувала в Північній Кореї, не повинна застосовуватися до найближчих союзників Сполучених Штатів", - сказав старший віце-президент Північноатлантичної ради Баррі Павел.

Порошенко і Трамп провели переговори під час саміту НАТО

Порошенко і Трамп провели переговори під час саміту НАТО

Високопоставлений представник НАТО сказав, що жорсткі дискусії між Трампом та іншими лідерами точилися навколо витрат на оборону, і останні відкинули заклик Трампа до країн витрачати 4% ВВП на ці цілі. НАТО,своєю чергою, підтвердило свою мету в 2%, викладену ще в 2014 році.

Водночас Трамп підтримав альянс більш змістовними коментарями на своїй прес-конференції, де він заявив, що вірить в НАТО. Співрозмовник видання зазначив, що інші лідери НАТО вже звикають до "вогненної риторики" Трампа.

Видання Washington Post провело фактчек деяких висловлювань та заяв американського президента. Наприклад, він заявив, що члени альянсу "погодилися істотно підвищити свою прихильність".

"Тепер я можу сказати, що НАТО зараз справді тонко налаштована машина. Люди платять гроші, які вони ніколи раніше не платили. Вони щасливі зробити це. І до Сполучених Штатів ставляться набагато більш справедливо", - заявив президент.

Фактично ж немає жодної зовнішньої ознаки того, що агресивний вчинок Трампа в останні дні сильно змінився для альянсу.

Відповідальність за ситуацію на Донбасі несе Росія - генсек НАТО

Відповідальність за ситуацію на Донбасі несе Росія - генсек НАТО

Члени НАТО вже погодили 2014 року на припинення скорочення військових бюджетів і поставили перед собою мету вийти до 2024 року на 2% ВВП на оборонні витрати. США направляє в НАТО приблизно 3,5% ВВП вцьогоріч. Після заклику Трампа витрачати на оборону 4% лідери з Франції, Німеччини та Італії не підтримали твердження глави Білого дому про те, що альянс пішов на поступки в цьому питанні.

"Я дала зрозуміти, що ми знаємо, що нам потрібно робити більше і що ми це робимо досить довго", - сказала канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що союзники підтвердили у своєму комюніке намір досягти мети в 2% до 2024 року і не більше того.

Ще одне твердження Трампа прозвучало про те, що США платять 90% витрат на НАТО.

"Я сказав людям, що буду дуже задоволений, якщо вони не будуть виконувати свої зобов'язання, тому що Сполучені Штати сплачують величезну суму, можливо, 90% витрат на НАТО".

Видання констатує, що заява - абсолютна неправда. Військовий бюджет США становить близько 70% військових витрат всіх країн НАТО разом узятих. НАТО має переважно адміністративний бюджет в розмірі близько 3 млрд доларів для своєї штаб-квартири і деяких цивільних і військових витрат. Частка США обмежена 22%.

Водночас, за даними видання Reuters, Трамп запропонував невеликим державам-членам НАТО допомогу в купівлі зброї в США.

Українське питання і побоювання Європи: у Брюсселі розпочався саміт НАТО

Українське питання і побоювання Європи: у Брюсселі розпочався саміт НАТО

Відповідаючи на запитання про тиск на країни з більш слабкими фінансами, він сказав: "У нас сьогодні багато багатих країн, але у нас є деякі, які не так багаті, і вони питали мене, чи можуть вони купити військову техніку, і чи можу я допомогти їм, і ми допоможемо їм трохи", - сказав він на прес-конференції за підсумками саміту.

Американський президент уточнив, що йдеться не про допомогу у фінансуванні під час купівлі озброєння.

"Ми не збираємося фінансувати його для них, але ми будемо стежити за тим, щоб вони могли отримувати платежі та інші речі, щоб їх можна було купити, тому що Сполучені Штати на сьогодні виробляють найкращу військову техніку в світі: найкращі літаки, найкращі ракети, найкраще озброєння, все найкраще".

Видання нагадує, що Білий дім просуває ініціативу "Купувати Америку", яка спрямована на те, щоб допомогти збільшити мільярди доларів у сфері ведення бізнесу.

Ця ініціатива викликала занепокоєння в Європі, де деякі вважають, що збільшення продажів зброї є однією з основних цілей повторних закликів Трампа до членів НАТО збільшити свої військові витрати.

Лідери НАТО / Фото: Reuters

Для Македонії саміт став знаковим: НАТО запросило вступити її до своїх лав, прагнучи заглибитись у південно-східну Європу. Про це повідомляє Bloomberg.

Запрошення дозволить бідній країні з населенням 2 млн осіб розпочати переговори про вступ з Організацією Північноатлантичного договору. Однак однією з умов набуття є зміна назви країни. Минулого місяця Македонія підписала угоду з Грецією, згідно з якою змінить свою назву на "Північна Македонія".

"Після того, як будуть завершені всі національні процедури для завершення угоди про назву, країна приєднається до НАТО як наш 30-й член", - заявив на саміті в Брюсселі генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.

Видання зазначає, що членство Македонії закриє для НАТО ще одну прогалину в регіоні, який перебуває під тиском Росії.

Крім того, альянс пообіцяв членство Грузії. Столтенберг оголосив про це під час зустрічі з президентом Грузії Георгієм Маргвелашвілі. "Ми повністю підтримуємо євроатлантичні прагнення Грузії. Грузія стане членом НАТО", - заявив генсек. Він подякував Грузії за внесок у стабільність Чорноморського регіону.

Повʼязані теми:

Наступна публікація