"Присутність небажана". Трьом російським олігархам закрили вхід на форум у Давосі

"Присутність небажана". Трьом російським олігархам закрили вхід на форум у Давосі

Фото: Reuters

Рішення організаторів форуму пов'язане з американськими санкціями проти бізнесменів.

Трьом російським бізнесменам, які перебувають під санкціями США, повідомили, що їхня присутність на Всесвітньому економічному форумі у швейцарському Давосі небажана.

Про це у вівторок, 6 листопада, пише РБК з посиланням на Financial Times.

Два джерела британського видання стверджують, що йдеться про власника групи "Ренова" Віктора Вексельберга, главу ВТБ Андрія Костіна і співвласника Rusal Олега Дерипаску.

Це рішення пов'язане із санкціями Вашингтона, які були введені проти бізнесменів навесні поточного року, кажуть джерела газети. "Йдеться не про закон. [На організаторів економічного форуму] чиниться величезний тиск з боку США, щоб не запрошувати їх (Вексельберга, Костіна і Дерипаску)", - зазначило джерело FT.

Один зі співрозмовників видання заявив, що це рішення підриває наміри організаторів форуму переконати президента Росії Володимира Путіна вперше за тривалий проміжок часу відвідати захід.

Кремль підтвердив виданню той факт, що Путін не має наміру відвідати Давос і цього разу, проте не прокоментував ситуацію навколо Дерипаски, Вексельберга і Костіна.

РБК своєю чергою з посиланням на співрозмовника, близького до Дерипаски, пише, що підприємець і не планував їхати у Давос. "Він відійшов від бізнесу, тому участь у форумі не має сенсу", - зазначило джерело. Представник "Ренови" Андрій Шторх відмовився від коментарів.

У прес-службі ВТБ повідомили, що "пан Костін мав бесіду з паном [Клаусом] Швабе (президент Всесвітнього економічного форуму в Давосі) і йому відомо про це рішення". "Свою позицію з цього питання пан Костін викладе у вигляді відкритого листа до учасників форуму", - додали у прес-службі.

У Вашингтоні та Нью-Йорку заарештували два будинки Олега Дерипаски

У Вашингтоні та Нью-Йорку заарештували два будинки Олега Дерипаски

Костін, Дерипаска і Вексельберг - були включені до американського санкційного списку у квітні. Путін не відвідував економічний форум від 2009 року. Російську офіційну делегацію на заході останнім часом очолював один із заступників прем'єр-міністра країни.

Наступний форум відбудеться у Швейцарії від 22 по 25 січня 2019 року. Участь у ньому братимуть керівники та члени урядів більш ніж зі 100 країн, топ-менеджери з тисячі провідних світових компаній, а також керівники міжнародних і неурядових організацій.

Міжнародний форум у Давосі може серйозно вплинути на ситуацію в Україні

Міжнародний форум у Давосі може серйозно вплинути на ситуацію в Україні

Повʼязані теми:

Наступна публікація