ЗМІ дізналися про діяльність і втрати найманців в Україні та Сирії, яких нагороджує Путін

ЗМІ дізналися про діяльність і втрати найманців в Україні та Сирії, яких нагороджує Путін

Фото: Reuters

Батальйон, що юридично не існує на паперах, втратив більшу частину своїх бійців у Сирії.

Російське видання Фонтанка.ru провела журналістське розслідування і дізналася, хто насправді воює на Сході України і в Сирії та які реальні цифри загиблих внаслідок війни. Йдеться передусім про "ПВК Вагнера".

Батальйон "ПВК Вагнера" юридично не існує, тому що в Росії немає закону про приватні військові компанії чи громадські організації, які можуть мати важке піхотне озброєння та бронетехніку. Однак, саме цей батальйон воює і несе величезні втрати, а президент РФ Володимир Путін нагороджує їх медалями.

Як пише Фонтанка.ru, приватна військова компанія перебуває під командуванням людини, відомої під позивним "Вагнер". Вона була сформована на основі "Слов'янського корпусу". З 2014 року діяла в Криму, а потім – на території Луганської області. З осені 2015 року вона перемістилася у Сирію.

Командує батальйоном "Вагнер" – 46-річний професійний військовий, підполковник запасу Дмитро Уткін. У 2013 році в складі "Слов'янського корпусу" захищав Башара Асада в Сирії. А з 2014 року став командиром власного підрозділу, відомого як "ПВК Вагнера". Уткін – прихильник естетики та ідеології Третього рейху. Він нібито був убитий в січні 2016 року під Озерянівкою Донецької області, а насправді – живий. Зараз перебуває або в Сирії, або в таборі підготовки в Молькіно (військова частина).

Підполковник запасу Дмитро Уткін. / Фото: Фонтанка.ру

Єдиним документальним підтвердженням існування батальйону Фонтанка знайшла в документах за підписом Путіна. За словами видання, бійці "Вагнера" отримали державні нагороди за бойові дії на території України та Сирії.

Бійці "Вагнера" отримали державні нагороди за бойові дії на території України та Сирії. / Фото: Фонтанка.ру

"На 23 Лютого, на 9 Травня – в Молькіному нагородження. Приїжджає дядько сивий в шкіряній льотної офіцерської куртці, з вигляду – чекіст у званні не нижче генерал-майора. Спочатку тим, хто живий в строю, кому орден Мужності, кому – "Відвагу". Потім зачитує тих, кого в строю немає, – посмертно ", – розповів виданню один зі співрозмовників

Бійці "Вагнера" отримали державні нагороди за бойові дії на території України та Сирії. / Фото: Фонтанка.ру

Достеменно невідомо, скільки бійців "Вагнера" загинуло в Сирії. Співрозмовники видання Фонтанка кажуть про десятки загиблих. Рота, яка зайшла в Сирію в вересні 2015 року, залишила її в кінці грудня того ж року та втратила більшу частину військових. З 93 осіб живими повернулася третина. Основні ж втрати почалися в січні - лютому, в боях за Пальміру.

Складно визначити точну кількість жертв, оскільки навіть службовці в одному взводі не завжди знають прізвища та імена один одного. "Цікавість не вітається. З ким пліч-о-пліч свинець жуєш – іноді імен не знали. Хто чим займався, хто що, про це не говорять ", – розповіли Фонтанці.

За приблизними даними, в Сирії перебуває близько 400 осіб у батальйоні "Вагнера".

Крім того, у 2014 році "Вагнер" сформував взвод, що складався лише з сербів. Його командиром став серб із позивним "Вовк". З "Вагнером" він познайомився ще до боїв в Україні та формування "Слов'янського корпусу". За свідченнями "Вовка", про Сирію та Молькіне він нічого не знає, працює на будівництві в Хімках, що недалеко від Москви. "Вовк" заперечує зв'язок з "Вагнером". Однак, журналістам Фонтанки стало відомо, що "Вовк" все ж таки відвідував Молькіне у січні 2016 року, попри його заяви.

Зазначимо, зазвичай приватні військові компанії не беруть участі у бойових діях, а виконують локальні та вузькопрофесійні завдання, які не передбачають ходіння в атаку.

Однак, за словами одного зі співрозмовників Фонтанки, у Сирії їх використовують, як гарматне м'ясо.

"Що ми там робимо? Йдемо першою хвилею. Наводимо авіацію з артилерією, витісняємо противника. За нами бадьоро йде сирійський спецназ, а слідом "Вести-24" разом з ОРТ із камерами, які йдуть брати у них інтерв'ю".

Люди йдуть в батальйон "Вагнера" в основному через гроші. Зарплатня становить 240 тисяч рублів (3400 доларів).

"Ти зі свого Петербурга давно виїжджав? Крім Москви і Пітера, ніде роботи немає ніякої. Якщо пощастить – то 15-20 тисяч на місяць вважається непогано, а ціни на продукти – ніби в Антарктиді живемо. У Молькіне чергу стоїть. А взагалі – були б ПВК офіційно, як за кордоном, – було б чудово. У нас ми ніхто і звати ніяк ", – розповіли Фонтанці.

Повʼязані теми:

Наступна публікація