"Про об'єднання не йдеться". Лукашенко прокоментував чутки про злиття Білорусі з Росією

"Про об'єднання не йдеться". Лукашенко прокоментував чутки про злиття Білорусі з Росією

Фото: Getty Images

Також Лукашенко прокоментував розмови про білоруську церкву.

Розмови щодо майбутнього приєднання Білорусі до Росії не відповідають дійсності і є "притягнутими за вуха".

Про це заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко, передає "БЕЛТА".

"Занадто багато сьогодні (я аналізую ситуацію в нашому суспільстві, та й у росіян) йде розмов про об'єднання двох держав. Багато зараз з'явилося питань у зв'язку з церквою в Україні про автокефалію нашої церкви в Білорусі. Я називаю ці питання дуже дурними, притягнутими за вуха для обговорення в нашому суспільстві", - сказав він.

За словами Лукашенка, він розмовляв з президентом Росії Володимиром Путіним і вони обидва дійшли висновку, що про об'єднання країн на порядку денному не йдеться. Білоруський лідер нагадав, що колись Росія відмовилася створити союзну державу зі спільною конституцією, валютою тощо. Він додав, що союз може базуватися тільки на рівних правах.

"І це не тому що Лукашенко так хоче, як це підноситься в Росії, а тому що це фундаментальні принципи побудови будь-якого союзу. Немає рівноправної основи - немає союзу... Ми весь час, формуючи цей союз, повинні оглядатися на думку наших людей. Тому з багатьох-багатьох причин, ви самі розумієте, про об'єднання двох держав не йдеться", - додав Лукашенко.

Нагадаємо, останнім часом розгорнулися неабиякі пристрасті між керівництвом Білорусі та Російської Федерації. Перший публічний конфлікт стався під час Євразійського економічного форуму – президенти двох країн Олександр Лукашенко і Володимир Путін влаштували, що нехарактерно для них обох, публічну суперечку щодо цін на газ. Після обговорення розбіжностей у закритому режимі Лукашенко зізнався, що справа дійшла до вибачень один перед одним.

Наступний епізод стався через тиждень. До Бреста 13 грудня приїхав прем'єр Росії Дмитро Медведєв, де відкрито говорив, що Росія наполягає на створенні Союзної держави і виступив з конкретними пропозиціями щодо поглибленої інтеграції Білорусі. Йшлося про створення єдиного емісійного центру, єдиної митної служби, суду, впровадження єдиної валюти – російського рубля. Лукашенко на закиди Москви не соромився висловів, називаючи дії РФ "спробою інкорпорувати (приєднати – ред.) Білорусь". 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація