Про що домовилися Тіллерсон, Лавров і Путін у Москві

Про що домовилися Тіллерсон, Лавров і Путін у Москві

Фото: Reuters

Дипломати обговорили ситуацію в Україні і Сирії.

Президент США Дональд Трамп заявив, що задоволений візитом голови Держдепу Рекса Тіллерсона до Москви. За словами американського лідера, усе відбулося навіть краще, ніж він очікував.

Але агенція Reuters пише, що Тіллерсона у Москві прийняли прохолодно. Його офіційний маршрут розпочався із зустрічі із Лавровим у залі в МЗС. У вступному слові Лавров привітав свого американського колегу крижаними зауваженнями, говорячи про ракетний удар по Сирії.

Тіллерсон повівся більш дипломатично і відкалібровано відповів на зауваження росіян. Мовляв, відмінності у політиці існують, але слід зрозуміти, які є перспективи звуження цих відмінностей.

Після цього Рекс Тіллерсон мав двогодинну закриту зустріч із Лавровим та президентом Росії Володимиром Путіним, хоча раніше повідомлялося, що російський лідер не буде зустрічатися із гостем із США.

На прес-конференції після зустрічі Сергій Лавров назвав переговори "ґрунтовними і відвертими". За його словами, сторони обговорювали і ситуацію у Сирії, і удар США по сирійській авіабазі. Також на переговорах обговорювалася спільна боротьба з міжнародним тероризмом, ситуація в Україні, Північній Кореї та Афганістані.

Держсекретар США за зачиненими дверима зустрівся із Лавровим у Москві

Держсекретар США за зачиненими дверима зустрівся із Лавровим у Москві

Ситуація в Україні

Державний секретар США Рекс Тіллерсон заявив, що ситуація в Україні буде залишатися перешкодою для поліпшення відносин між Сполученими Штатами і Росією, поки Москва не виконає повністю Мінські угоди.

На думку Тіллерсона, Росія може досягти прогресу у виконанні Мінська шляхом деескалації насильства та вжиття заходів для відводу сепаратистами важкого озброєння, щоб спостерігачі ОБСЄ могли виконати свою роль.

Сергій Лавров у свою чергу сказав, що під час переговорів зі своїм американським колегою вони прийшли до єдиної позиції, що "Мінські домовленості 2015 року повинні виконуватися".

Глава російського МЗС сказав, що Москва готова обговорювати з Вашингтоном шляхи реалізації Мінських угод на додаток до "нормандської четвірки".

"Ми відчули зацікавленість нинішньої адміністрації продовжити двосторонні контакти на цю тему з тим, щоб допомагати шукати практичні шляхи реалізації повною мірою Мінських домовленостей. Ми будемо такі зусилля вітати, ми до них готові", - сказав Лавров.

Ситуація в Україні перешкоджає покращенню відносин між США та Росією

Ситуація в Україні перешкоджає покращенню відносин між США та Росією

Санкції не обговорювалися

Тіллерсон не порушував питання про послаблення санкцій США проти Росії через її агресію в Україні, але зауважив про можливість посилення тиску на РФ через втручання в американські вибори.

"Ми не обговорювали питання щодо зміни статусу санкцій, які були введені проти Росії в результаті її певних дій проти України", - зауважив глава зовнішньополітичного відомства США.

Що ж стосується втручання РФ у президентські вибори в Америці й додаткових санкцій через це проти Росії, Тіллерсон нагадав, що це питання дуже активно обговорюється в США, в тому числі в Конгресі.

"Це серйозне питання, достатньо серйозне для того, щоб ввести додаткові санкції", - зауважив державний секретар США.

Своєю чергою глава МЗС РФ Лавров запевнив, що Тіллерсон в ході переговорів не погрожував Росії новими санкціями.

Відносини між США і Росією – у найнижчій точці

Головний дипломат США сказав, що відносини між Сполученими Штатами і Росією перебувають у найнижчій точці. "Існує низький рівень довіри між нашими двома країнами. Дві світові ядерні держави не можуть мати такого роду відносини", - вважає Тіллерсон.

Лавров зі свого боку сказав, що буде створена робоча група, яка вивчатиме, як можна поліпшити стосунки між Москвою та Вашингтоном.

Фото: Reuters

Спільної позиції щодо Сирії немає

Держсекретар США підтвердив позицію адміністрації Трампа, що президент Сирії Башар аль-Асад повинен в кінцевому підсумку відмовитися від влади. Але ця позиція різко розходиться із позицією Росії.

Разом із тим Сергій Лавров сказав, що після переговорів з Тіллерсоном був досягнутий певний прогрес у питанні щодо Сирії. Зокрема, президент РФ Володимир Путін готовий відновити меморандум про безпеку польотів у Сирії, який він призупинив після ракетних ударів США по сирійській авіабазі. Москва і Вашингтон також домовилися продовжити співпрацю, щоб спробувати знайти політичне рішення для Сирії, сказав Лавров.

Ситуація навколо ядерної зброї КНДР

Сергій Лавров заявив, що Москва і Вашингтон в цілому погодилися, що єдиним способом вирішення кризи навколо Північної Кореї є політичне рішення.

Незважаючи на те, що американці направили до берегів КНДР ударну групу Військово-морських сил, Тіллерсон запевнив, що США не планують атакувати Північну Корею. За його словами, американські військові лише виконують заплановані маневри.

Путін підтримує тварину – так Трамп охарактеризував російсько-сирійські відносини

Путін підтримує тварину – так Трамп охарактеризував російсько-сирійські відносини

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація