Процес переходу казахської мови на латиницю мають завершити до 2025 року

Процес переходу казахської мови на латиницю мають завершити до 2025 року

Фото: Офіційний сайт Президента Республіки Казахстан

Назарбаєв виступив за переведення казахської мови на латинку в квітні.

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив, що суспільство країни загалом підтримує запропонований проект переведення алфавіту казахської мови на латинську графіку.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Він наголосив на важливості поетапного і системного переходу казахського алфавіту на латинську графіку.

Назарбаєв виступив за переведення казахської мови на латинку в квітні. Тоді він доручив схвалити єдиний стандарт казахського алфавіту латинкою до кінця цього року «з урахуванням побажань громадськості».

Тоді він заявляв також, що не йдеться про одномоментне переведення графіки – цей процес мають завершити до 2025 року; Казахстан повинен перевести свій алфавіт на латинські літери. Це рішення пояснюється домінуванням латинської графіки в світі.

Перший напис на казахському, але латиницею вже з'явився кілька місяців тому на півдні країни в Шимкенті перед візитом туди президента Назарбаєва. Це стало реакцією на ідеї глави держави, висловлені ним у статті про духовну модернізацію нації.

Перед тим Назарбаєв говорив про можливість переведення казахського алфавіту на латинську графіку ще 2012 року, але тоді до конкретних дій не дійшло.

Казахстан переведе свій алфавіт на латинські літери до 2025 року

Казахстан переведе свій алфавіт на латинські літери до 2025 року

Наразі з-посеред колишніх радянських тюркомовних республік тільки Казахстан і Киргизстан зберегли кирилицю. У Киргизстані президент Алмазбек Атамбаєв висловлював сумнів у можливості переходу на латинку. Після розпаду СРСР тюркомовні Азербайджан і Туркменистан перейшли на латинку відразу, Узбекистан користується латинкою і кирилицею радянських часів паралельно.

Повʼязані теми:

Наступна публікація