Прокурор Чорногорії звинуватив держоргани Росії в спробі перевороту в країні

Прокурор Чорногорії звинуватив держоргани Росії в спробі перевороту в країні

Прокурор Чорногорії звинуватив держоргани Росії в спробі перевороту в країні

Сергій Лавров і член ультраправої угруповання Неманья Рістіч / Фото: Скріншот

На чолі групи організаторів стояв колишній заступник військового аташе в Польщі, якого вислали в РФ за шпигунство.

Спеціальний прокурор Чорногорії Мілівоє Катнич заявив, що деякі "російські державні органи" виявилися причетними до спроби перевороту під час виборів в країні в жовтні минулого року, щоб запобігти вступові Чорногорії до НАТО.

Про це він сказав в час виступу в ефірі чорногорського "Першого телеканалу" (TV Prva), передає РИА Новости.

Прокурор уточнив, що такі висновки ґрунтуються на свідченнях фігурантів справи і даних їхніх розмов.

Катнич повідомив, що на чолі групи, яка планувала переворот, вбивство тодішнього прем'єра Джукановича і запобігання вступу країни до НАТО, стояв громадянин РФ Едуард Широков, чиє справжнє прізвище Шишмаков. 2014 року він був заступником військового аташе в Польщі, але видворений за шпигунств до Росії як персона нон ґрата." Цей паспорт був йому виданий російськими органами, і він є членом російських служб безпеки", — сказав Катнич.

За твердженням прокурора, один з головних змовників, Олександр Синджелич, зараз має статус свідка, що співпрацює зі слідством, він до вказаних подій відвідав Москву за запрошенням Широкова для перевірки на можливість участі в операції.

"За цими подіями стоять націоналістичні структури в Росії, але зараз ми знаємо, що до них були залучені і російські державні органи. Від російських державних органів залежить перевірка щодо того, як все це сталося, і я очікую, що це буде зроблено", — додав чорногорський прокурор.

За його словами, про можливості вчинення терористичних актів у Чорногорії в день парламентських виборів 16 жовтня 2016 року і про учасників цих дій чорногорським держорганам вперше повідомив обвинувачений Мірко Велемирович за чотири-п'ять днів до виборів. Прокурор повідомив деякі деталі про переговори обвинувачених між собою.

"На одному із записів, яку ми отримали від сербської БІА (розвідувальної служби), Неманья Рістич чітко повідомляє Синджеличу, щоб той не турбувався, хоча вони і вважають, що Велимирович їх зрадив", — сказав Катнич. Прокурор уточнив, що, за словами Ристича, "причина в тому, що в Чорногорії вже є спеціальні сили Федеральної служби безпеки Росії, і що вони вирішать проблеми".

За його словами, ці матеріали представлені як докази. Також він уточнив роль учасників з опозиційного руху Демократичний фронт (ДФ) у цих подіях.

"Все, що я сказав у своєму зверненні, вже доведено. Мені шкода, що цьому не надається більшого значення. За визнанням учасників Ачімовича, Андрича і Алексича, треба було оточити керівництво ДФа і з ним висунутися до парламенту, потрапити до будівлі і повідомити про це. Підготовку до всієї операції здійснили Рістич, Богичевич і Велимирович", — сказав прокурор.

Він додав, що учасники операції були з Сербії, країн регіону, а також були "іноземні елементи", особистість яких встановити важко.

За словами прокурора, обвинувальний висновок у зв'язку зі спробою державного перевороту буде готовий до 15 квітня. Процес донедавна проводився проти 23 осіб. Після зняття на минулому тижні депутатського імунітету з лідерів Депутатського фронту Андрії Мандича та Мілана Кнежевича ця кількість зросла до 25 осіб.

Раніше ЗМІ повідомили, що в британському уряді переконані в причетності Росії до спроби перевороту в Чорногорії. У МЗС РФ такі заяви назвали спробою "підняти шум на рівному місці".

Стали відомі імена росіян, які готували замах на вбивство прем'єр-міністра Чорногорії

Стали відомі імена росіян, які готували замах на вбивство прем'єр-міністра Чорногорії

Повʼязані теми:

Наступна публікація