Пропажа тижня: основні версії, куди подівся Путін, і чи можливий державний переворот у Росії

Пропажа тижня: основні версії, куди подівся Путін, і чи можливий державний переворот у Росії

Путін не з’являється на публіку вже десять днів

Остання версія про зникнення президента РФ – він грипує.

Преса і соцмережі висувають дедалі неймовірніші версії: де Путін? Що з ним? Пропущені кілька політичних зустрічей, фейкове відео на телебаченні й обтічні відповіді прес-секретаря кремлівського очільника породили хвилю чуток і домислів. У суботу вже заговорили навіть про можливий державний переворот.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Версія нинішня від телеканалу "Дождь": Путін усе-таки грипує. І останні кілька днів, нібито, перебував у своїй офіційній резиденції на озері Валдай у Новгородській області.

І хоч тверезі голови запевняють, що зникнення російського президента - це лише старий КДБшний трюк і спосіб відвернути увагу від убивства Нємцова, аналітики в світі вже замислились, а що буде, якщо з кремлівської піраміди і справді витягнуть цю фігуру?

Росія без Путіна вже 10 днів: чому президента не видно на публіці

Росія без Путіна вже 10 днів: чому президента не видно на публіці

Росія без Путіна - вже 10 днів. Палкі шанувальники очільника Кремля рахують миті з моменту його зникнення. Путін пропустив підписання договору з Південною Осетією, саміт в Астані та колегію ФСБ, після якої секретар із безпеки Патрушев приголомшив зізнанням, що Росії загрожує повернення найманців-терористів, які воюють у так званих гарячих точках.

Кремль пробує зберегти таємницю зникнення шефа. Але його вкотре ловлять на брехні, коли тут видають старі фото і відео за свіжі новини з головного кабінету Росії. Тим часом інтрига розпалилася до температури термоядерного вибуху, здатного підірвати самі основи російської влади. Версій у ЗМІ та в інтернеті вже десятки:

- у Путіна інсульт;

- святкує народження сина з коханкою Кабаєвою у Швейцарії;

- лежить у комі після чергової пластичної операції;

- це просто політичний трюк, аби виявити ворогів;

- і нарешті, державний переворот - таке постійно трапляється в Росії. Уже навіть є неофіційна дата - 18 березня, коли влада, нібито, перейде до Медведєва.

Кремлівські критики зупинилися на одній версії - триває запекла боротьба за вплив між двома таборами - війни та грошей. Російський політолог Дмитро Орешкін певен, що в Путіна і справді проблеми з оточенням. Силовикам потрібна війна, ліберали закликають рятувати гроші.

Вибір у Путіна небагатий - чи втратити Донбас і програти, чи втратити Росію і знову програти. Тим більше, що росіяни, ситі видовищами, починають вимагати хліба. У Росії тотально скорочують видатки із бюджету, затримують зарплати, виходять на страйки, ростуть ціни і падає рубль.

У Мінпраці РФ уже не приховують, що офіційне безробіття щотижня зростає на 2%, а кількість вакансій скорочується. Чверть росіян наражаються на звільнення серед родичів та близьких, ще 40% бояться втратити роботу та скорочення зарплат. Це дані соціологічного дослідження. Щодругий росіянин усвідомив глибину економічної кризи. Щоп'ята родина затягнула паски. Тим часом із Москви до Лондона масово тікають заможні росіяни - їхня кількість зросла вдвічі за останній рік, за даними британців. Потяглися з Росії додому і гастарбайтери, навіть вихідцям із Середньої Азії Москва і робота тут стали нерентабельними.

Уже й у Кремлі визнали - криза затяжна, щонайменше два роки росіянам доведеться єднатися та терпіти.

Росіян "заколисують", як можуть. Урядовці обіцяють антикризову програму, поки прокурори борються зі спекулянтами.

Про готовність терпіти разом із народом заявили Путін, його чиновники та народні обранці - порізали собі зарплату на десятину. Тепер один народний обранець у гривневому еквіваленті отримуватиме на 13 тисяч менше. І "животіти", кажуть, доведеться лише на 123 тисячі гривні на місяць.

Задуматися про Росію пропонують російські блогери. Вони порахували, що ремонт соціальних закладів та лікарень дешевший за витратами Кремля на "русскій мір" на Донбасі.

Той, хто любить захищати росіян поза Росією, досі не з'явився. У Росії чекають, чим закінчиться інтрига і коли Путін вийде в люди.

А поки під кремлівськими стінами ладнають сцену - святкуватимуть річницю анексії Криму. Не так розкішно, як торік, каже речник Путіна Пєсков, щоби не дратувати громадян під час кризи. Але святкуватимуть тиждень. Чи розділить радість анексії разом із росіянами Володимир Путін, як торік у Кремлі, - це ще одна кремлівська інтрига. А для українців навіть більше - чи забере Москва свій "русскій мір" з Донбасу.

Більше подробиць дивіться у сюжеті Маргарити Ситник і Романа Цимбалюка.

Повʼязані теми:

Наступна публікація