Протести у Білорусі: штаб ув'язненого опозиціонера оголосив вимоги до Лукашенка

Протести у Білорусі: штаб ув'язненого опозиціонера оголосив вимоги до Лукашенка

Фото: Associated Press

У штабу Бабарики є три основні вимоги.

Штаб Віктора Бабарики, якого ув'язнили та не допустили до участі в президентських виборах Білорусі, назвав свої вимоги до президента Олександра Лукашенка на тлі масових протестів в країні.

Про це повідомили 14 серпня на сторінці Віктора Бабарико у Facebook.

Вимоги до чинного уряду звучать так:

1. Кінець насильства.

Негайно припинити використовувати фізичну силу та затримання. Не використовувати гранати, кулі. Забрати армію та ОМОН з вулиць. Не переслідувати людей з квітами, браслетами, велосипедами, думкою, піснями, прогулянками, прапорами, оплесками.

2. Свобода політв'язням.

Звільнити всіх політв'язнів, а також затриманих на мирних протестах негайно. Усіх треба звільнити без судів і штрафів. Виплатити компенсацію всім затриманим та постраждалим білорусам.

3. Справедливі нові вибори.

Анонсувати нові справедливі вибори до 15 вересня за участю всіх альтернативних кандидатів під керівництвом міжнародних організацій з новими виборчими комісіями, новою ЦВК, відеоспостереженням, відкритим підрахунком голосів.

Нагадаємо:

  • 9 серпня у Білорусі відбулися вибори президента, і після оприлюднення даних перших екзит-полів, де перемога була за Лукашенком, білоруси вийшли на акції протесту в багатьох містах країни.
  • Вже під час перших зіткнень з ОМОНом правоохоронці використали світлошумові гранати, гумові кулі і водомети, а Інтернет не працював на території країни всю ніч.
  • На вечір 13 серпня відомо про щонайменше трьох загиблих внаслідок протестів. МВС Білорусі повідомило про 6 700 затриманих. А, за даними Міністерства охорони здоров'я, під час вуличних зіткнень травмувались щонайменше 250 людей. 
  • На п'ятий день протестів міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв перепросив за знущання силовиків над мітингувальниками.

У Білорусі випустили близько тисячі затриманих протестувальників, серед них може бути українець

У Білорусі випустили близько тисячі затриманих протестувальників, серед них може бути українець

Повʼязані теми:

Наступна публікація