Криваві протести в Білорусі: експерт розповів, чи піде Лукашенко та чого очікувати Україні

Криваві протести в Білорусі: експерт розповів, чи піде Лукашенко та чого очікувати Україні

Фото: Associated Press

Ілія Куса вважає, що Олександр Лукашенко у будь-якому разі не залишиться президентом Білорусі, утім питання нового лідера — наразі відкрите.

Протести у Білорусі набирають оберти. Що там відбувається зараз, чого очікувати від Олександра Лукашенка та як ситуація у сусідній країні може вплинути на Україну — про це сайту ТСН.ua розповів експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілія Куса. 

Зовнішня реакція та вплив

За словами Ілії Куси, наразі у оточенні Олександра Лукашенка тривають активні консультації із зовнішніми гравцями. Саме вони мають вагомий вплив на те, чим закінчаться протести у країні. 

"Були телефонні розмови з Путіним. Сама Росія активно консультується з європейцями, американцями. Ключове — формування позиціі зовнішніх гравців, тому що без них жодне врегулювання кризи неможливе. Судячи з обережної, стриманої реакції ЄС і з того, що говорять у США та РФ, будуть виходити на компроміс, який передбачатиме укладення домовленостей між Лукашенком і опозицією, проведення керованого урядом Білорусі транзиту влади, під час якого Лукашенко відійде від справ, а в країні сформується нова влада за участю всіх зацікавлених сторін", — припустив Куса.

Він також вважає, що у США не хочуть силової зміни влади і силового придушення конфлікту у Білорусі. І зараз основне питання в тому, на які умови будуть згодні усі сторони.

"Росія грає у дві руки. Вона зацікавлена і зберегти ослабленого Лукашенка, і прибрати його, але зберегти його команду, поставивши слабкішого за Лукашенка кандидата. ЄС важливо, щоб не було кровопролиття і дестабілізації ще однієї країни. Вони сприймають конфлікт через призму своїх відносин з Росією. Наприклад, Німеччина вважає, що краще не провокувати проблем, вони не готові до конфлікту з РФ. Як і деякі інші країни ЄС", — розповів експерт.

Фото: Associated Press

Водночас у США, на думку Куси, немає чіткої позиції і впевненості, що хтось, крім Лукашенка, збереже їхній вплив у Білорусі. А ось в інтересах РФ є ослаблення Лукашенка, вважає експерт. 

"Росія є одним з головних ініціаторів розгойдування ситуації в Білорусі. Їм вигідно кинути тінь на легітимність Лукашенка, зробити так, щоб його перемога на виборах була максимально неоднозначною. Щоб потім його послабити і прив'язати до себе. Він побіг би до них і таким чином вони б нав'язали йому певні речі, щодо яких Лукашенко раніше був непримиренним", — допускає експерт.

Він впевнений, що вибори стали класичним фоном, за яким створили ситуацію зі зміною влади.

Що буде з Лукашенком 

Експерт вважає, що Олександр Лукашенко не залишиться президентом Білорусі. І зараз він намагається виторгувати максимально вигідні для себе умови.

"Все залежить, коли, хто і в якій формі з'явиться у опозиції. Світлану Тихановську не сприймає Лукашенко і деякі в опозиції. Поки такого опонента немає. І в цьому проблема. Все впирається в те, які будуть переговори і умови", — сказав Ілія Куса.

Фото: Associated Press

Якщо в опозиції не з'явиться представник, то протести проваляться, вважає експерт. 

"Лукашенко у будь-якому разі піде, це питання вже вирішене, я думаю, він був до цього готовим. Він точно не залишиться. Питання в тому, чи його зараз усунуть швидко і його місце займе опозиція або він залишиться при владі і сам під своїм контролем проведе транзит влади. Якщо в опозиції не буде суб'єкта, вони не зможуть розділити трофеї від зміни влади. У цьому вся різниця. Якщо вони хочуть керувати країною, вони повинні бути суб'єктом. Якщо у них він не з'явиться, то повториться історія із сирійською опозицією, якої зараз немає", — вважає Куса.

На його думку, у Білорусі є кілька кандидатів на роль президента.

"Якщо вони будуть змінювати Конституцію, то послаблять роль президента. Є кілька політиків, включаючи міністра закордонних справ Володимира Макея, який користується гарною репутацією у населення і має зовнішню легітимність за кордоном. Повноваження президента розподілили б по різних гілках влади і уряд був би пріоритетним. Або був би президент, але з обмеженими повноваженнями", — припустив експерт. 

Фото: Associated Press

Чого очікувати Україні

Які відносини будуть у Білорусі з Україною після протестів? Експерт вважає, що ризики для України непрогнозовані і не залежать від того, хто стане президентом.

"У нас не було чіткого бачення щодо того, які ми будуємо відносини з Білоруссю. Вони у нас будувалися на певних розуміннях, що Лукашенко не втручався у внутрішні справи України. Військових баз Росії біля нас ніхто не створював. Якщо ми хочемо залишити статус-кво, то немає значення, хто президент. Якщо Лукашенко залишиться, то у нас можуть погіршитися відносини просто тому, що він може ослабнути. Головний ризик для України в тому, що ми не знаємо, чи будуть гарантії стабільності відносин з Білоруссю. Чи не буде такої ситуації, що Лукашенко піде, прийдуть якісь інші, а вони будуть слабкі, і Росія нав'яже їм свої умови, зокрема розгортання своєї військової інфраструктури на території Білорусі ближче до наших кордонів. Тоді зміна влади в Білорусі — гірше для нас. Це головний ризик. наскільки зміна влади в Білорусі змінить неформальний статус-кво", — розповів Ілія Куса.

Нагадаємо, у Білорусі 9 серпня відбувалися вибори президента. Згідно з офіційними даними, Олександр Лукашенко переміг із понад 80% голосів. Його головну опонентку Світлану Тихановську підтримали 9,9% виборців, повідомили у Центрвиборчкомі. Це стало початком протестів у Білорусі. На акції вийшли у багатьох містах країни. Відбулися перші сутички з ОМОНом. 11 серпня зранку Тихановська виїхала до Литви. 

Протести досі триваютьУ неділю, 16 серпня, відбулась наймасовіша акція протесту в історії незалежної Білорусі. Від 17 липня опозиція оголосила загальнонаціональний страйк.

Кандидатка в президенти Світлана Тихановська з Литви заявила, що готова стати національною лідеркою. Вона також закликала білорусів "не сидіти". 

Звільнення дипломатів та зізнання членів виборчих комісій: останні новини з Білорусі

Звільнення дипломатів та зізнання членів виборчих комісій: останні новини з Білорусі

Повʼязані теми:

Наступна публікація