Путін погодився допустити міжнародних представників до Керченської протоки

Путін погодився допустити міжнародних представників до Керченської протоки

Фото: Associated Press

Президент РФ згоден, аби у Керченську протоку прибули представники Франції та Німеччини.

Президент Російської Федерації Володимир Путін погодився на пропозицію канцлера Німеччини Ангели Меркель про допуск німецьких і французьких фахівців до Керченської протоки.

Про заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров, передає "Інтерфакс-Росія".

"Уже більше місяця тому канцлер Меркель просила президента Путіна дозволити німецьким фахівцям приїхати в район Керченської протоки і подивитися, як здійснюється прохід через цю акваторію, враховуючи, що необхідно дотримуватися норм безпеки ... І президент Путін тут таки погодився", - сказав Лавров на прес-конференції за підсумками переговорів з главою МЗС Німеччини Хайко Маасом.

Він додав, що Меркель попросила, аби німецькі фахівці приїхали разом з французькими, і на це Путін теж погодився.

Лавров повідомив, що Маас передав йому пропозицію, "яка пакує цю просту поїздку в якийсь документ, який повинен бути узгоджений з Україною".

"Ми сказали чесно, якщо наші колеги зацікавлені в тому, що обіцяв президент Путін канцлеру Меркель, це можна зробити сьогодні, завтра, в будь-який час. Якщо ідея полягає в необхідності наділити все це в якусь політичну процедуру, в якій буде і українська сторона ухвалювати якісь рішення, то ми ризикуємо опинитися в тій же ситуації, в якій опинився "Нормандський формат" з "формулою Штайнмайера", - сказав російський міністр.

Зі свого боку Маас після цього уточнив, що тільки на переговорах в п'ятницю з Лавровим запропонував, щоб Німеччина і Франція зайнялися питаннями, пов'язаними із забезпеченням вільного проходу Керченською протокою. І що в зв'язку з цим в Москві не могли мати цю інформацію заздалегідь.

Україна розраховує на посилення тиску на РФ після судового засідання у справі полонених моряків

Україна розраховує на посилення тиску на РФ після судового засідання у справі полонених моряків

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому, за даними української влади, поранивши щонайменше шістьох українських моряків та захопивши інших у полон. 

Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону. Пізніше всі українські моряки визнали себе військовополоненими Росії.

У середині січня 2019 року суди у Москві розглянули питання подовження запобіжного заходу морякам. Клопотання адвокатів про поводження з ними як з військовополоненими або ж зміну запобіжного заходу судді відхилили і подовжили їм арешти до 24-26 квітня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація