Путін поїде до окупованої Абхазії в річницю початку російсько-грузинської війни - ЗМІ

Путін поїде до окупованої Абхазії в річницю початку російсько-грузинської війни - ЗМІ

Володимир Путін / Фото: Reuters

2008 року Росія втрутилася в конфлікт на боці південноосетинських сепаратистів і ввела війська в країну.

Президент Росії Володимир Путін відвідає окуповану Абхазію з візитом 8 серпня.

Про це повідомляє РБК з посиланням на п'ятьох співрозмовників з російської та абхазької сторін, знайомих з його організацією. У програмі короткого візиту — переговори з "президентом" Абхазії Раулем Хаджимбою.

Візит Путіна припаде на дату початку військового конфлікту в Південній Осетії 2008 року: коли Росія втрутилася в конфлікт на боці південноосетинських сепаратистів і ввела війська, в тому числі танкові бригади, на територію Грузії, бомбардувала грузинські міста, порти та військові об'єкти. Військові дії поширилися за межі Південної Осетії на інші міста Грузії й Абхазії. Тоді Росія визнала "незалежність" Абхазії і Південної Осетії.

Як зазначає видання, Хаджимба регулярно відвідує Росію. Востаннє він приїжджав на переговори до Путіна в грудні минулого року.

Заступник голови комітету нелегітимної Держдуми у справах СНД Костянтин Затулін припускає, що візит Путіна в Абхазію пов'язаний "зі складною внутрішньополітичною ситуацією", а також із перебуванням у Грузії 1 серпня віце-президента США Майка Пенса.

"Це додатковий привід для того, щоб Путін придивився до ситуації в Абхазії і склав свою особисту думку", — припустив Затулін. Він додав, що необхідність російської допомоги Абхазії не ставиться під сумнів.

На думку Затуліна, візит Путіна може бути також покликаний підтвердити зобов'язання Росії щодо Абхазії і Південної Осетії в зв'язку з тим, що Пенс "активно агітує Грузію за входження до НАТО, тим самим порушуючи низку питань, серед яких питання про насильницьке відновлення грузинської юрисдикції над народами і територією Абхазії та Південної Осетії".

Повʼязані теми:

Наступна публікація