Путін та Ердоган перезавантажили стосунки РФ і Туреччини у двогодинній розмові

Путін та Ердоган перезавантажили стосунки РФ і Туреччини у двогодинній розмові

Фото: Reuters

Президенти довго спілкувалися лише удвох.

Президент Росії Володимир Путін зустрівся з турецьким колегою Таїпом Ердоганом. Поговорити віч-на-віч вони змогли вперше після конфлікту через збитий російський бомбардувальник, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Візит до Росії став першою закордонною поїздкою турецького лідера після невдалого військового перевороту. Зустріч Путін призначив у грецькій вітальні Костянтинівського палацу в Санкт-Петербурзі. Перед візитом турецький лідер уже говорив про Росію і Путіна, як про друга. За час російсько-турецької кризи між країнами впав товарообіг та туристичні потоки, були заморожені будівництво газогону та атомної станції. Тепер усе має бути інакше. "Я дивлюся на це, як на новий початок, нову сторінку у відносинах двох країн. Я хочу висловити свої найкращі побажання Володимиру Путіну та російському народу від себе та від турецької нації", - заявив турецький лідер.

Запізнення та уникнення важких питань: як минула перша зустріч Путіна та Ердогана

Запізнення та уникнення важких питань: як минула перша зустріч Путіна та Ердогана

Путін був одним із перших, хто висловив підтримку Ердогану після спроби військового перевороту. Але на міжнародній арені у Москви і Анкари лишаються розбіжності. І Росія, і Туреччина увійшли в сирійську кампанію, однак опинилися по різні боки. Путін підтримує Асада – Ердоган вимагає його усунення. "Я говоритиму прямо. Росія – найважливіший гравець у становленні миру в Сирії. Я вірю, що Росія та Туреччина мають вирішити цю проблему, роблячи спільні кроки. Але ми справді хочемо, аби Башар Асад, який пролив кров шестисот тисяч людей, відступив і припинив убивства", - заявив президент Туреччини.

Туреччина була обурена анексією Криму, побоюючись за кримських татар. І поки що офіційно своєї позиції в Анкарі не змінили. Принаймні ще тиждень тому про це казав турецький посол в Україні. "Це питання порядку денного турецько-російських відносин. У нас різні погляди на це. Ми будемо їх висловлювати – настільки правдиво, як ми це робили в минулому. І будемо використовувати цей канал на користь України, Криму і, звісно, кримських татар", - заявив дипломат.

Тільки віч на віч президенти говорили дві години. Відтак покликали до себе офіційні делегації. Домовилися знову разом будувати газогін "Турецький потік" і атомну електростанцію. Про Україну і Крим на людях не згадували.

Кореспондент ТСН Костянтин Коробов

Повʼязані теми:

Наступна публікація