Путін у розмові з Макроном і Меркель жалівся на закон про мову і обговорив зміну владу в Україні

Путін у розмові з Макроном і Меркель жалівся на закон про мову і обговорив зміну владу в Україні

Фото: Associated Press

Розмова лідерів країн відбулася по телефону.

Президент Росії Володимир Путін поспілкувався по телефону з німецьким канцлером Ангелою Меркель і французьким президентом Еммануелем Макроном, повідомляє сайт президент РФ.

У повідомленні прес-служби Путіна йдеться про те, що лідери країн обговорили ситуацію "внутрішньоукраїнської кризи з урахуванням провальної політики адміністрації Петра Порошенка" і зміну керівництва в Україні.

Під час розмови Путін нагадав про пріоритетність вступу в силу закону про особливий статус окремих регіонів Донецької і Луганської областей, проведення амністії, розведення сил на раніше узгоджених ділянках на лінії зіткнення сторін. Він також наголосив про необхідність прямого діалогу Києва з Донецьком і Луганськом.

Згадали також "дискримінаційний" закон про мову в Україні. "Виражено подив з приводу відмови ряду країн обговорювати в Раді Безпеки ООН цей документ, що суперечить Конституції України, Мінським угодами і міжнародним зобов'язанням Києва щодо захисту національних та мовних меншин", - йдеться у повідомленні.

Крім того, глави країн обговорили ситуацію в Сирії. За словами глави Кремля, Росія разом з Туреччиною готує заходи, які б стабілізували обстановку на північному заході країни. Також домовлено про продовження координації зусиль в руслі політичного врегулювання сирійського кризи на основі резолюції Радбезу ООН. Також згадали ситуацію навколо Спільного плану дій щодо іранської ядерної програми.

"Лідери трьох країн висловилися на користь врегулювання ситуації в Раді Європи , що виникла в результаті неправомірного позбавлення російської делегації ключових повноважень в ПАРЄ. З урахуванням підсумків засідання Комітету міністрів Ради Європи в Гельсінкі і вступу Франції в права голови цього Комітету підтримана принципова лінія на відновлення в повному обсязі прав російської делегації в ПАРЄ",- йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося раніше, члени Ради Безпеки ООН проголосували проти проведення засідання щодо українського "мовного закону". До голови Ради Безпеки ООН з проханням скликати засідання у зв’язку із ухваленням Верховною Радою України закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" звернулася Росія.

У ПАРЄ не підтримали зміни, за якими РФ могли повернути право голосу

У ПАРЄ не підтримали зміни, за якими РФ могли повернути право голосу

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація