Путін визнав, що в Сирії воюють і гинуть російські найманці, але держава їм нічого не винна

Путін визнав, що в Сирії воюють і гинуть російські найманці, але держава їм нічого не винна

Фото: Associated Press

Російський президент не збирається визнавати учасниками бойових дій членів "ПВК".

Президент РФ Володимир Путін підтвердив, що у Сирії воюють члени російських "приватних військових компаній", проте вони не є учасниками бойових дій.

Про це він заявив під час щорічної прямої лінії.

"Що стосується приватних компаній, зокрема приватних охоронних компаній, під егідою яких діють люди, про яких ви згадали. Вони там дійсно присутні, але це не російська держава. І вони не є учасниками бойових дій. На жаль це чи на щастя. У всякому разі, там вирішуються питання економічного характеру, пов'язані з видобутком нафти, освоєнням родовищ тощо", - наголосив він.

За словами Путіна, влада визнає, що люди ризикують життям, "навіть вирішуючи ці народно-господарські, як раніше говорили, завдання і проблеми".

"Загалом це теж внесок у боротьбу з тероризмом. Тому що відбивають ці родовища у кого? В ІДіловців. Але це не російська держава і не російська армія. Тому ми тут нічого не коментуємо", - резюмував він.

Нагадаємо, за офіційними даними міноборони РФ, під час військової операції в Сирії від 30 вересня 2015 року в результаті бойових дій загинули трохи більше 40 російських військовослужбовців, ще 50 осіб належать до небойових втрат, зокрема загиблі в авіакатастрофах. У це число не входять втрати серед російських найманців, зокрема з "ПВК Вагнера", про які неодноразово повідомляли незалежні засоби масової інформації.

Раніше розслідування The Bell з'ясувало, що приватну військову компанію "Вагнер" придумали в російському Генштабі у 2010 році, а займатися нею довірили близькому до президента РФ Володимира Путіна бізнесменові Євгену Пригожину. Останній заперечує не тільки свою причетність до ПВК, але і саме існування приватних армій в Росії. "Кухар Путіна" вперше прокоментував зв'язок з найманцями.

Повʼязані теми:

Наступна публікація