Путін звинуватив у трьох вбивствах британського бізнесмена-ініціатора "закону Магнітського"

Путін звинуватив у трьох вбивствах британського бізнесмена-ініціатора "закону Магнітського"

Фото: Reuters

У документах суду названі імена трьох жертв, смерті яких відбулися за дивних обставин.

Президент Росії Володимир Путін звинуватив британського бізнесмена Вільяма Браудера в тому, що він "серійний вбивця".

Про це пише The Guardian, посилаючись на судові документи, які опинилися в розпорядженні видання.

Як пише видання, обвинувачення Кремля розглядають як останню спробу дискредитувати британського активіста з боротьби з корупцією Браудера, який очолив кампанію з досягнення справедливого покарання тих, хто несе відповідальність за загибель адвоката Сергія Магнітського.

Так, згідно з документами, російські державні слідчі назвали Браудера, керівника лондонського хедж-фонду, підозрюваним у скоєнні таємничих вбивств трьох осіб.

Всі три вбивства пов'язані з розкраданням в розмірі понад $ 230 млн, в якому, як вважають, замішані російські чиновники, - злочином, який було викрито юристом фонду Сергієм Магнітським. Тоді юрист стверджував, що в Росії відбулося масштабне розкрадання, санкціоноване і проведене російськими чиновниками. Проте 2008 року Магнітського самого заарештували у Москві за обвинуваченням у допомозі Браудеру в ухиленні від сплати податків. 2009 року Магнітський помер у лікарні СІЗО "Матроська тиша".

У документах суду названі імена трьох жертв: Октай Гасанов (63 роки), Валерій Курочкін (55 років) і Сергій Коробейніков (67 років). Всі троє були пов'язані з організованою злочинною групою і, як стверджується, сприяли податковому шахрайству.

Гасанов був знайдений мертвим у своїй московській квартирі в жовтні 2007 року, а причина його смерті залишається невідомою, оскільки розтин не проводився.

Курочкін був знайдений мертвим біля аеропорту "Бориспіль" в квітні 2008 року. Згідно зі свідоцтвом про смерть, він помер від цирозу. Курочкін їздив в Україну в березні 2008 року з іншими членами злочинної групи, які, як вважається, були пов'язані з шахрайством. Назад повернулися всі, окрім Курочкіна.

Шість місяців потому, 24 вересня, Коробейніков помер в результаті падіння з високої будівлі, "що будувалася за невизначених обставин". У документах сказано, що він, ймовірно, був скинутий.

Нагадаємо, що Браудер був одним з ініціаторів прийняття в США "закону Магнітського", який передбачає візові та економічні санкції щодо росіян, причетних до порушень прав людини. У жовтні 2017 року до "акту Магнітського" приєдналася Канада. 16 листопада так званий "закон Магнітського" прийняв парламент Литви.

Повʼязані теми:

Наступна публікація