Радбез ООН не зміг узгодити заяву щодо спроби перевороту в Туреччині

Радбез ООН не зміг узгодити заяву щодо спроби перевороту в Туреччині

Фото: Reuters

Текст, підготовлений США, не влаштував Єгипет.

Рада Безпеки ООН не змогла узгодити заяву для преси з реакцією на спробу державного перевороту в Туреччині, яка закликала поважати "демократично обраний уряд" країни.

Текст, підготовлений США, не влаштував Єгипет, і за підсумками інтенсивних переговорів делегації так і не змогли прийти до компромісу, повідомило ТАСС дипломатичне джерело в штаб-квартирі ООН.

Американський проект заяви закликав "всі сторони в Туреччині поважати демократично обраний уряд Туреччини, проявити стриманість і уникати насильства або кровопролиття", - сказав співрозмовник агентства. Єгипет запропонував змінити цей пункт на заклик до всіх сторін в Туреччині "поважати демократичні та конституційні принципи та верховенство права, проявити стриманість і уникати будь-якого насильства або кровопролиття".

Каїр наполягав, що РБ ООН не має права визначати законність обрання уряду тієї або іншої країни.

Делегація США наполягала, що вважає даний параграф важливим і не вважає можливим прийняття тексту без нього. У підсумку документ був заблокований, так як, згідно з процедурами Радбезу, заяву для преси має бути схвалено консенсусом, повідомляє видання.

Нагадаємо, в ніч на суботу, 16 липня, військові Туреччини здійснили спробу державного перевороту. Під час зіткнень, за останніми даними, загинули більше 260 людей.

Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим вже заявив про те, що ситуація в державі зараз в значній мірі під контролем.

В Генштабі заявили, що організаторами перевороту були представники ВПС і військової поліції.

Чому турецькі військові вдалися до заколоту

Чому турецькі військові вдалися до заколоту

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація