Радбез ООН отримав нову резолюцію щодо хімічної зброї у Сирії, яку Росія ветувала вже 11 разів

Радбез ООН отримав нову резолюцію щодо хімічної зброї у Сирії, яку Росія ветувала вже 11 разів

Фото: Reuters

Останні два рази російська делегація блокувала американську та японську ініціативи.

Швеція й Уругвай поширили серед членів Ради Безпеки ООН новий проект резолюції щодо застосування хімзброї в Сирії, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зазначена резолюція має поновити дію спільного механізму Організації із заборони хімічної зброї і ООН з розслідування випадків застосування хімзброї в Сирії, термін дії якого сплив вночі проти 18 листопада.

Раніше відповідне голосування було ініційовано Японією, проте Росія заблокувала резолюцію під час голосування Радбезу ООН. До цього, 16 листопада, російська делегація наклала вето на американський проект резолюції про продовження мандату ООН щодо розслідування застосування хімічної зброї у Сирії. Загалом Росія ветувала відповідну резолюцію вже 11 разів.

У зв'язку з цим у Білому домі заявили, що Росія не поважає стандарти міжнародної поведінки про застосування хімічної зброї.

Вашингтон відреагував на інформацію про можливу чергову хіматаку в Сирії

Вашингтон відреагував на інформацію про можливу чергову хіматаку в Сирії

Нагадаємо, що 4 квітня 2017 року Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини повідомив, що жителі міста Хан-Шейхун на північному заході провінції Ідліб зазнали хімічної атаки. В результаті загинули понад 70 осіб, в тому числі 27 дітей.

Сирійський уряд і Міністерство оборони РФ заявили про непричетність до використання боєприпасів з отруйними речовинами в місті Хан-Шейхун.

У відповідь на хімічну атаку вночі проти 7 квітня американські військові здійснили обстріл авіабази сирійських урядових військ в провінції Хомс за допомогою ракет Томагавк.

Використання хімічної зброї заборонене Конвенцією про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та її знищення від 1993 року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація