Радикальне рішення Трампа щодо Ізраїлю спричинить нову ескалацію на Близькому Сході - експерт

Радикальне рішення Трампа щодо Ізраїлю спричинить нову ескалацію на Близькому Сході - експерт

Фото: pixabay.com

Експерт провів паралель між ізраїльсько-палестинським конфліктом і війною на Донбасі.

Рішення президента США Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю призведе до нового витку ізраїльсько-палестинського конфлікту.

Про це у коментарі ТСН.ua повідомив експерт-міжнародник, професор КНУ ім.Т.Шевченка Григорій Перепелиця.

"Це рішення розпалить вогнище нестабільності на Близькому Сході. Ізраїльсько-палестинський конфлікт і не припинявся. Він то затухає, то знову входить у стадію ескалації. Це такий тип довготривалого конфлікту, як ми маємо на Донбасі, - затяжна війна на роки", - зауважив Перепелиця.

Скандальне рішення Трампа. Президент США визнає Єрусалим столицею Ізраїлю

Скандальне рішення Трампа. Президент США визнає Єрусалим столицею Ізраїлю

Експерт додав, що рішення Трампа навряд чи є продуманим, як і деякі його попередні ініціативи.

"Президент США Трамп - непередбачувана людина. Ми вже бачили, як він оголосив торговельну війну Китаю. Це закінчилося, як кажуть в народі, "пшиком". Потім він почав будувати стіну на кордоні з Мексикою, і вийшла така ситуація, як у нас з Яценюком і його стіною на кордоні з Росією. Тобто ми бачимо, що він ухвалює такі радикальні рішення, які є абсолютно непродуманими і непрогнозованими", - наголосив Перепелиця.

Водночас він додав, що навряд чи це якось позначиться на українсько-ізраїльських відносинах, адже Україна "мало яке відношення має до цієї ситуації".

Нагадаємо, як стало відомо з джерел у Білому домі, 6 грудня Трамп має оголосити про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю

Це рішення ґрунтується на схваленому Конгресом США ще 1995 року закону про перенесення американського диппредставництва з Тель-Авіва до Єрусалиму. Набуття законом чинності протягом минулих 22 років постійно переносилося (кожен раз на півроку). Відтермінування пояснювалося тим, що це зашкодить безпеці Сполучених Штатів.

Очікувалося, що Трамп має ухвалили рішення щодо цього закону (підписати указ про відстрочення або ж відмовитися від нього) ще у понеділок, 3 грудня. Проте американський президент відклав прийняття рішення.

Бомбосховище у квартирі та життя колючим дротом: після довгих років війни Ізраїль навчився захищати своїх громадян

Бомбосховище у квартирі та життя колючим дротом: після довгих років війни Ізраїль навчився захищати своїх громадян

Країни Близького Сходу попередили США про можливі наслідки такого кроку. Зокрема, в Йорданії раніше заявляли, що перенесення посольства США "може бути потенційно використане терористами, щоб поширити свою ідеологію на тлі гніву і відчаю".

Втім, попри застереження з боку міжнародної спільноти про те, що це рішення може підірвати процес мирних переговорів та загострити ситуацію на Близькому Сході, в Вашингтоні налаштовані рішуче.

"Хоча президент Трамп визнає, що статус Єрусалиму є дуже важливим питанням, він не вважає, що воно вирішиться, якщо проігнорувати просту правду про те, що в Єрусалимі розміщені головний законодавчий орган Ізраїлю, його верховний суд, кабінет прем'єр-міністра і, по суті, він і є столицею Ізраїлю", - пояснив представник адміністрації.

Чиновник також наголосив, що затримка визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю протягом понад двох десятиліть "нічого не зробила для досягнення миру".

Зазначимо, що Єрусалим є столицею Ізраїлю за конституцією, проте міжнародне товариство вважає Східний Єрусалим палестинською територією, окупованою Ізраїлем.

Повʼязані теми:

Наступна публікація