Радіоактивний посол. Хто такий Кисляк, який псує кар'єри політикам США

Радіоактивний посол. Хто такий Кисляк, який псує кар'єри політикам США

Фото: Сайт президента Росії

Російський посол протримався на своїй посаді у США майже десять років, налагоджуючи контакти з американськими урядовцями.

У США продовжує розвиватися скандал з російським духом. Після викриття радника президента з нацбезпеки Майкла Флінна у таємних перемовинах з російським послом Сергієм Кисляком, на поверхню виринають й інші американські співрозмовники дипломата РФ.

Так, стало відомо, що разом із Флінном з Кисляком зустрічався й зять Трампа Джаред Кушнер, який також є радником президента. Ще двоє радників Трампа - Джей Ді Гордон і Картер Пейдж - розмовляли з послом РФ під час дипломатичної конференції Республіканської партії.

А 2 березня ЗМІ повідомили про дві зустрічі з Кисляком генпрокурора США Джефа Сешнса, який під час затвердження його Сенатом на посаду заявив, що не мав жодних контактів з представниками Росії.

Флінн вже подав у відставку. Експерти-міжнародники зазначають, що там сама доля чекає і на генпрокурора Сешнса. Не відкидають також і появи нових імен американських високопосадовців, які мали сумнівні контакти з російським дипломатом.

Синдром Кисляка

Зважаючи на те, що всі останні скандальні викриття об'єднує постать Кисляка, американські ЗМІ зацікавилися його особистістю. Зокрема, The New York Times називає його "політично радіоактивним послом".

У відкритому доступі небагато інформації про посла. Кисляку 66 років. На дипломатичну службу він потрапив одразу після закінчення Всесоюзної академії зовнішньої торгівлі у 1977 році і за кілька років роботи на різних посадах у МЗС СРСР отримав призначення у США - на посаду другого секретаря постпреда СРСР при ООН, після чого працював радником посольства СРСР у США.

Конгресмени-демократи вимагають відставки прокурора США через зв'язки з Кремлем

Конгресмени-демократи вимагають відставки прокурора США через зв'язки з Кремлем

У 1989 році Кисляк повернувся до Росії на роботу в МЗС. Зокрема, у 1995-1998 роках очолював департамент з питань безпеки і роззброєння МЗС Росії. Після чого шість років пропрацював послом у Бельгії і за сумісництвом постпредом РФ при НАТО.

Протягом 2003-2008 років займав посаду заступника міністра закордонних справ РФ, куруючи питання відносин з країнами Америки, питання міжнародної безпеки і роззброєння.

Послом у США Кисляка було призначено у липні 2008 року.

Посол США в РФ Майкл Макфол у коментарі NYT пригадав, як Кисляк успішно зближувався з американськими посадовцями, які брали участь у напрацюванні російської політики адміністрації Обами.

У Штатах Кисляка характеризують як людину з радянським менталітетом, проте дуже розумну, досвідчену і завжди подготовлену. Але якщо раніше посадовці прагнули його товариства, то тепер намагаються триматися подалі. Ймовірно, що тепер Кисляку доведеться залишити пост посла РФ у США.

Володимир Крижанівський, перший посол України в Росії:

- Сергій Кисляк - звичайний, як і всі російські посли. Він із не дуже відомих, але тим не менш, може бути креатурою ФСБ. Адже ця посада - посла Росії у США - надзвичайно важлива. Я так розумію, що він проводив ці розмови з радниками Трампа і з генпрокурором США за завданням Путіна. Вони хотіли прозондувати, як поводитиметься майбутній президент. Але хочу сказати, що в американців взагалі так не водиться, щоб до вступу на посаду проводити такі перемовини. Тому й сталося таке фіаско, що Флінну довелося піти.

І можливо, що це не останні високопосадовці, яких обвинувачують у розмовах з російським послом.

Судячи з подій, зокрема з того, що був відправлений у відставку Флінн, вони, розібравшись, видно, все ж таки вирішили не орієнтуватися на Росію, на Путіна, а виробляти свій курс.

Фото: УНІАН
Богдан Яременко, голова правління Фонду "Майдан закордонних справ":

- Суть звинувачень на адресу генпрокурора полягає не в тому, що він спілкувався з російським послом, а в тому, що він приховав цей факт під час затвердження його кандидатури на посаду генпрокурора сенатським комітетом.

Йому кілька разів у різних формах ставили запитання, чи був у нього контакт під час виборчої кампанії Трампа з російськими посадовцями, він відповідав "Ні". Тепер він пояснює, що насправді мав на увазі, що як у представника виборчого штабу Трампа в нього не було зустрічей, але виявляється, що в нього було щонайменше дві зустрічі як у сенатора США. Через те є підозра, що він ввів в оману Сенат під час затвердження на посаду генпрокурора.

У 1972 році у них була аналогічна ситуація, коли точно так само сенатський комітет запитував генерального прокурора, чи були у нього зустрічі, переговори з президентом США Ніксоном, які стосувалися протидії виборчій кампанії (Вотергейтський скандал, - ред.). Він сказав, що не було, але потім знайшовся запис розмови і людина пішла у відставку.

Тобто подібне порушення, введення в оману Сенату, вже має прецедент. Наслідком може бути відсторонення від посади і можливо навіть кримінальне розслідування.

Фото: УНІАН
Володимир Огризко, екс-міністр закордонних справ:

- Насправді посол в країні і присутній для того, щоб спілкуватися з представниками країни перебування. Але якщо це спілкування приховують, це означає, що, мабуть, мета спілкування була не дуже дипломатичною.

Тож, думаю, що тут треба ще раз задуматися над тим, якою була мета цих спілкувань. І виходячи з того, що ми чуємо, можна зробити висновок, що вони мали на меті справді вплинути на хід передвиборчої кампанії.

Коли йдеться про нову адміністрацію, то рівень контактів має бути відповідним, тому я думаю, що відрядження Росією для спілкування саме посла, а не когось менш помітного, є не прорахунком, а гарним розрахунком.

Але, як бачите, зараз він став предметом не одного журналістського розслідування і, власне, вже потрапив у центр політичного скандалу.

Флінн вже став першою ластівкою, тому якщо зараз вчепляться за генерального прокурора, то можливо буде теж саме.

Повʼязані теми:

Наступна публікація