"Є велика ідея – здобути незалежність". Враження українця від життя у столиці іракських курдів

"Є велика ідея – здобути незалежність". Враження українця від життя у столиці іракських курдів

Місцеві жителі майже не говорять про бойові дії.

25 вересня Іракський Курдистан проводить референдум про незалежність. Відповідне рішення про проведення волевиявлення майже одноголосно ухвалив регіональний парламент.

За прогнозами, більшість виборців висловиться за відокремлення регіону.

Однак, ідея про незалежність курдів не подобається могутнім сусідам. Верховний суд Іраку визнав рішення курдського парламенту незаконним, а прем'єр-міністр Хайдер аль-Абаді пригрозив військовим втручанням.

Також Туреччина та Іран виступають проти плебісциту, побоюючись посилення сепаратистських настроїв серед своїх курдів. США, які постачали зброю курдам, Великобританія і Франція закликають відмовитися від референдуму, оскільки вважають, що конфлікт між курдами і іракським урядом відверне увагу від боротьби з "ІД". Навіть генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш назвав референдум несвоєчасним.

Фото: Reuters

Про життя і політичні зміни в Іракському Курдистані ТСН.ua поговорив з українцем Андрієм Козловим, який чотири місяці провів у столиці автономного регіону – місті Ербіль, населення якого становить понад 1,5 млн осіб. Андрій як волонтер викладав англійську мову у місцевому католицькому університеті.

Фактична незалежність Курдистану відчувається

Андрій Козлов жив у християнському районі Ербіля. За його словами, курди-мусульмани не пригноблюють християнську меншість, і відносини між цими двома групами будуються на принципах взаємоповаги.

"Християни у меншості, але курди їх не кривдять. Вони розуміють, якщо будуть підтримувати християн, то тоді вони можуть сказати Заходу: "Ось, дивіться, ми підтримуємо християн, тому підтримуйте нас", – каже Андрій.

Фото: Reuters

За словами Козлова, візуально фактична незалежність Курдистану від Іраку відчувається. За конституцією 2005 року цей регіон має права широкої автономії – у нього є свій уряд, парламент і навіть військо. Ба більше, в Іраку офіційно дві державні мови – арабська і сорані (одна з курдських мов). Андрій каже, що багато курдів, особливо молодь, вже не знають арабської.

"У курдів є велика ідея - здобути незалежність від Багдада. Вони себе позиціонують, як розвинений самобутній народ з великою історією та унікальними традиціями", - каже українець.

Автономія в автономії

Завдяки тому, що в Іракському Курдистані багато нафти, Ербіль стрімко розвивався протягом кількох років до появи "ІД". Місто у своєму зростанні дійшло до адміністративних меж селища міського типу Анкава - християнського поселення, в якому жив і викладав Андрій. Анкава стало передмістям Ербіля, але якась автономія у цього селища існує.

В Анкаві живе 30 тисяч осіб, там розташований міжнародний аеропорт Ербіль.

За конституцією 2005 року цей регіон має права широкої автономії – у нього є свій уряд, свій парламент і навіть свої війська. Більш того, в Іраку офіційно дві державні мови – арабська і сорані (одна з курдських мов).

Козлов

Селище у більшості своїй населяють етнічні ассирійці, які сповідують християнство. Вони пишаються тим, що живуть на цій землі кілька тисячоліть і їхнє коріння сягає часів існування Ассирійської держави.

За релігійною приналежностю місцеві жителі належать до Халдейської католицької церкви, але обрядовість і традиції у них східні.

Фото: ТСН.ua

Частина етнічних ассирійців ходить до Ассирійської Церкви Сходу. Протягом багатьох століть між цими церквами було сильне протистояння, але останні 25 років стосунки стрімко поліпшуються.

Зокрема, християни Халдейської католицької церкви в Ербілі активно допомагали біженцям - християнам Ассирійської Церкви Сходу, які втекли із захоплених ісламістами Мосула та інших районів Іраку.

Візуальне багатство

Андрій каже, що він не вперше їздить до так званих країн, що розвиваються (зокрема, раніше він був у Зімбабве, Кенії, Індії), тому ілюзій щодо Іраку він не будував. Але його здивувало в північному Іраку візуальне багатство Ербіля та Анкави.

Фото: ТСН.ua

"Селище у 30 тисяч осіб, майже у кожного - двоповерховий будинок і позашляховик. Я так розумію, що причина цього - наявність нафти у регіоні. Відповідно, там інфляція вища. Якщо у центрі Києва на Хрещатику кавовий напій можна купити за приблизно 25 гривень, то в Ербілі, Анкаві він буде коштувати 5 доларів (майже 130 грн)", - каже українець.

Також Андрію кинулося в очі, що в Ербілі багато найманих працівників у сфері обслуговування з інших країн – Індії, Малайзії, Індонезії тощо. Місцеве населення вже не бажає працювати на непрестижних роботах і зарплата у 300 доларів на місяць для них вважається занизькою. При цьому індійці примудряються за три роки в Іраку накопичити грошей, щоб потім у своїй країні відкрити якийсь маленький бізнес.

Андрій Козлов розповідає, що в Ербілі місцева "золота молодь" розсікає вулицями міста на лімузинах, ходить до клубів, відрощує бороди і мало не щодня за 5 доларів робить укладку волосся у перукарнях.

Фото: ТСН.ua

Що ще здивувало Андрія, так це те, що в Іраку великим попитом користується продукція українських кондитерських компаній. Зокрема, йому не раз потрапляли на очі цукерки компанії "АВК" і морозиво "Рудь", причому етикетки на них – українською мовою.

В Іраку не скрізь війна і розруха

Якщо середньостатистичний українець заговорить про Ірак, то перше, що йому прийде у голову про цю країну, швидше за все, буде війна з "ІД", постійні теракти і пов'язані з цим смерті і руйнування. Андрій Козлов каже, що реальність - складніша.

"Щодо кожної країни є якісь стереотипи. Наприклад, деяким моїм знайомим американцям їх співвітчизники казали: "Не потрібно їхати до України - там ж у них туберкульоз зашкалює", або "Там війна, навіщо ти туди їдеш?". А мої знайомі збиралися їхати до Львова чи Києва, а не далі на схід країни", - каже Козлов.

Так, перед поїздкою до Іраку Андрій дізнався, що останній теракт в Ербілі був майже два роки тому - у квітні 2015 року біля посольства США підірвався начинений вибухівкою автомобіль. Більш уважно читаючи загальнодоступні інтернет-ресурси, він вивчив, де в Іраку зазвичай відбуваються теракти, які райони контролює "ІД" і з яких районів терористів вже вигнали.

Лінія фронту боротьби з "Ісламською державою" на момент перебування Андрія в Іраку розташовувался приблизно у 90 км від столиці Іракського Курдистану – це приблизна відстань від мирного Краматорська до підконтрольного бойовикам Донецька.

Чи відчувається війна в Ербілі? Андрій каже, що якщо спілкуватися суто з представниками місії ООН або інших організацій, які займаються гуманітарною допомогою для біженців і жителів у зоні конфлікту, то майже одна тема війни в розмовах і присутня. Місцеві жителі "мирних професій" майже не говорять про бойові дії. Також проспонсорована реклама у Facebook, яку, певно, замовляє уряд Іракського Курдистану, показує відеоролики про перемоги курдських військових і про те, як вони охороняють безпеку мирних жителів.

В іракському Курдистані голосують за незалежність регіону

В іракському Курдистані голосують за незалежність регіону

"Коли перед поїздкою я робив простий пошук в англомовному Інтернеті, то мені видало довідку, що Ербіль вважається одним з найбезпечніших міст в Іраку. Реальність така, що у Лондоні і Парижі за останній час було більше терактів, ніж у Ербілі", - каже Андрій.

Розмовляв Олексій Ладика

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Туреччина проти курдів
Наступна публікація