Регулятор ЄС визнав тромбоз "вкрай рідкісним" побічним ефектом вакцини AstraZeneca — заява

Регулятор ЄС визнав тромбоз "вкрай рідкісним" побічним ефектом вакцини AstraZeneca — заява

Фото: Associated Press

EMA підтверджує, що Vaxzevria (змінена назва AStraZeneca) ефективно запобігає COVID-19 і зменшує ризики госпіталізації та смерті.

Комітет з безпеки Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) дійшов висновку, що між вакциною від коронавірусу AstraZeneca та рідкими випадками утворення тромбів можливий зв'язок. Ризик виникнення тромбів радять внести до списку дуже рідкісних побічних ефектів вакцини Vaxzevria (попередньою назвою цієї вакцини була AstraZeneca).

Про це йдеться в заяві ЕМА, оприлюдненій 7 квітня. 

"EMA нагадує медичним працівникам та людям, які отримують вакцину, про можливість дуже рідкісних випадків утворення тромбів у поєднанні з низьким рівнем тромбоцитів протягом двох тижнів після вакцинації", - мовиться у заяві. 

Згустки крові виявляли у венах головного мозку та брюшині (тромбоз внутрішніх вен), а також в артеріях разом з низьким рівнем тромбоцитів, подекуди – з кровотечами. 

Комітет здійснив поглиблений огляд 62 випадків тромбозу венозного синусу головного мозку (CVST) і 24 випадків тромбозу плоских вен, про які повідомлялося в базі даних ЄС станом на 22 березня. Серед цих випадків 18 мали летальний результат.

Більшість усіх відомих випадків траплялися серед жінок у віці до 60 років. Але на основі наявних даних конкретні фактори ризику досі не підтверджені.

"COVID-19 пов'язаний з ризиками госпіталізацій та смерті. Повідомлювана комбінація тромбів і низького рівня тромбоцитів зустрічається дуже рідко, а загальні переваги вакцини у запобіганні коронавірусу перевищують ризики побічних ефектів", - додали в агентстві. 

Регулятор ЄС радить негайно звертатися за медичною допомогою, якщо після отримання вакцини Vaxzevria (AstraZeneca) людина має наступні симптоми:

  • задишка;
  • біль у грудях;
  • набряк у нозі;
  • тривалий біль у животі;
  • неврологічні симптоми;
  • головний біль і погіршення зору;
  • крихітні плями крові під шкірою поза місцем ін'єкції.

Нагадаємо, на початку березня у низці країн світу призупинили вакцинацію препаратом від AstraZeneca на час розслідування випадків утворення у щеплених тромбів. Варто зазначити, що в Україні продовжується вакцинація препаратом індійського виробництва виробництва CoviShield за ліцензією компанії AstraZeneca, який 23 лютого прибув до Києва.

Новини світу: зв'язку між "АстраЗенекою" та утворенням тромбів поки не знайшли

Новини світу: зв'язку між "АстраЗенекою" та утворенням тромбів поки не знайшли

Повʼязані теми:

Наступна публікація